Mexikói tostada recept

Mexikói tostada

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
2926

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A tostada spanyolul annyit tesz, mint pirítós, és Mexikóban a ropogósra pirított kukoricatortillát nevezik így, amelyre mindenféle pikáns finomságot halmoznak. Az egyik legnépszerűbb töltelék a babos-salátás csirkehús. A „kötőanyag” egy sűrű mártás, jelen esetben fűszeres paprikás-paradicsomos keverék.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 2 db csirkemell, bőr nélkül (összesen 50 dkg)
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 db piros húsú paprika kicsumázva és feldarabolva
  • 1 db vöröshagyma durvára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma vékonyan felszelve
  • 1 evőkanál enyhén csípős csilipor
  • 2 kiskanál pirospaprika
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 40 dkg darabolt konzervparadicsom
  • 1 csipet cukor
  • 8 db kukoricatortilla
  • 40 dkg konzerv tarkabab (borlotti vagy pinto)

A tálaláshoz:

  • 1 db paradicsom kokcáka vágva
  • savanyított jalapeno csilipaprika (elhagyható)
  • 12 dkg jégsalátalevél széttépkedve
  • 8 db hónapos retek felkarikázva
  • 4 evőkanál tejföl
  • Tabasco- vagy egyéb csípős csiliszósz

Elkészítés

A csirkehúst egy lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk, majd mérsékelt hőfokon 10-15 percig csendesen főzzük. Leveszszük a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Amikor már eléggé kihűlt ahhoz, hogy meg tudjuk fogni, lefejtjük a húst a csontról, csíkokra vágjuk, és félretesszük.

Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és beletesszük a paprikát, a hagymát és a fokhagymát. Mérsékelt hőfokon 5 percig pároljuk. Rászórjuk a csiliport, a pirospaprikát és a köményt, jól összekeverjük, és néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt és a cukrot. 5–8 percig csendesen forralva sűrítjük. Sózzuk, borsozzuk, azután levesszük a tűzhelyről, és melegen tartjuk.

Felforrósítunk egy vastag fenekű serpenyőt. Mindkét oldalukon világosbarnára pirítjuk a tortillákat, azután egymásra halmozzuk és konyharuhával letakarva melegen tartjuk őket. Közben a saját levében felmelegítjük a konzervbabot, majd jól lecsepegtetjük.

Mindegyik tányérra 2 pirított kukoricás tortillát teszünk, megkenjük a paradicsomos keverékkel, végül a babot és a csirkét is rákanalazzuk. Ezután következik a paradicsom, a paprika, a saláta és a retek, amelyekből kis tornyot építünk, végül egy kanál tejfölt teszünk a tetejére. Tabasco-szósszal tálaljuk.

Tipp:

• A bab helyett használhatunk csemegekukoricát és cukkinit is. 1 csöves kukoricát és 1 egész cukkinit külön-külön forrásban lévő vízbe teszünk, a kukoricát 5, a cukkinit 10 percig főzzük. Leszűrjük, a cukkinit felkockázzuk, a kukoricacsőről lemorzsoljuk a szemeket. Mindkettőt a mártással megkent tortillákra terítjük, majd rátesszük a csirkehúst.

Miért egészséges?

• A bab megfelelő mennyiségben tartalmaz oldható rostot, ráadásul kiváló fehérjeforrás. Jótékony hatását tovább fokozhatjuk, ha gabonafélékből, például búzából vagy kukoricából sütött kenyérfélével együtt fogyasztjuk. A hónapos reteknek alacsony a zsír- és az energiatartalma, megfelelő mennyiségű C-vitamint tartalmaz, továbbá fitovegyületeket is, amelyek csökkentik a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 425 kcal (1772 kJ), fehérje 31 g, zsír 11 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 53 g, (ebből cukor 14 g), rost 10 g, A-, C-, B6-vitamin, niacin, B1-, E-vitamin, folsav, kalcium, vas, kálium, szelén, B2-vitamin, réz, cink


Mexikói tostada

Mexikói tostada

A tostada spanyolul annyit tesz, mint pirítós, és Mexikóban a ropogósra pirított kukoricatortillát nevezik így, amelyre mindenféle pikáns finomságot halmoznak. Az egyik legnépszerűbb…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés