Mézes, fűszeres sültoldalas, lila hagymalekvárral recept

Mézes, fűszeres sültoldalas, lila hagymalekvárral
2.5 13

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
5233

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A tavasz közelettével, megmenthetjük romlásnak induló lila hagymánkat, ha lekvárt készítünk belőle. Nem lehet csalódni benne, nagyon finom!!

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1.5 kg sertésoldalas

A páchoz:

  • 1 evőkanál magos mustár
  • 1 teáskanál erős Pista
  • 0.5 evőkanál currypor
  • 1 evőkanál akácméz
  • 1 mokkáskanál só
  • tetszés szerint frissen őrölt szinesbors

Hagymalekvár:

  • 80 dkg lila hagyma
  • 10 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 2 dl jó minőségű vörösbor
  • 0.5 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál méz
  • 0.5 dl borecet

A körethez:

  • 0.5 kg burgonya, héjában sós, babérleveles vízben megfőzve a pecsenye zsírjában megforgatva

Elkészítés

A húst előző este szeleteljük fel, és a pác hozzávalóit összekeverve, kenjük be vele a hússzeleteket. Tegyük a tepsibe, amelyikben másnap sütni szeretnénk. Alufóliával letakarva, hideg helyre tegyük éjszakára. Másnap, öntsünk alá 1-1,5 dl vizet, lefedve tegyük a sütőbe. A hús puhulásáig süssük lefedve, majd a fóliát eltávolítva, gyakori locsolgatás mellett süssük szép pirosra. Vigyázzunk meg ne égjen, ha kell pótoljuk alatta folyadékot. Gyakran nézzük meg, mert a méz miatt hamarabb megéghet!!

A hagymalekvárt is elkészíthetjük már sokkal korábban is, hiszen ugyan úgy eláll, mint bármilyen más gyümölcslekvár. A hagymát pucoljuk meg, majd vágjuk félkarikára. A cukrot karamellizáljuk világosra, majd tegyük rá a hagymát. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett, megvárjuk míg összeesik. Ekkor megsózzuk, rátesszük a fahéjat, és kíméletesen, lassú tűzön a saját levében pároljuk. A vörösborral pótoljuk az elpárolgó nedvességét. Hosszú idő kell míg szétfő, kb. 1 óra. Gyakorta keverjük át. Amikor már szétfőtt, rátesszük a mézet, és a borecetet, ezzel már csak 10 percet főzzük.

Ebből a mennyiségből 2 üveg (2x 3 dl) lekvár lesz. A hozzávalók mennyiségét emelve több üveggel is készíthetünk, és elrakhatjuk, szódabikarbónás vízzel kiforrázott, csavaros üvegekbe. Nagyon finom frissen sült húsok mellé. Tálalásnál a főtt burgonyával kínáljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!!


Mézes, fűszeres sültoldalas, lila hagymalekvárral recepthez kapcsolódó receptek

Mézes, fűszeres sültoldalas, lila hagymalekvárral

Mézes, fűszeres sültoldalas, lila hagymalekvárral

A tavasz közelettével, megmenthetjük romlásnak induló lila hagymánkat, ha lekvárt készítünk belőle. Nem lehet csalódni benne, nagyon finom!!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Mézes, fűszeres sültoldalas, lila hagymalekvárral recepthez

thumb
Receptvarázs - 2012. február 28.
Kedves Ibi! Örülünk, hogy örömet szereztünk :) Ide teszem az első két helyezettet: I. helyezett: Currys finomfőzelék http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/currys_finomfozelek II. helyezett: Szójás, baracklekváros, citromos csirkecomb http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/szojas_baracklekvaros_citromos_csirkecomb További jó főzést kívánunk! Receptvarázs
thumb
ibi1950 - 2012. február 28.
Kedves Receptvarázs! A tegnapi nap megkaptam a nyeremény szakácskönyvet. Nagy örömömre szolgált, hogy még egy receptemet is megtaláltam benne.Már éppen meg akartam rendelni. Köszönöm szépen: ibi1950 A többi nyertesnek is gratulálok, sajnos nem találtam meg, hogy ki nyert még.