Mézeskalács recept

Mézeskalács
5 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

65 perc

Megnézték:
8333

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ehető karácsonyfadíszek? A fenyőfán a színes gömbök, a szalmacsillagok és a méhviaszgyertyák között illatozó mézes sütemények nem csupán nagyszerű hagyományt idéznek, de bármikor kedvünkre majszolgathatunk is belőlük.

2 személyre

  • 1 db tojás
  • 25 dkg méz
  • 1 csipet só
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 evőkanál fahéj
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 25 dkg BL112-es liszt
  • 25 dkg RL90-es rozsliszt
  • 0 késhegynyi reszelt szerecsendió
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj
  • 2 evőkanál rum
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • liszt a a nyújtáshoz

A díszítéshez:

  • 5 evőkanál habtejszín
  • félbevágott hántolt mandula
  • színes cukormorzsa
  • kandírozott cseresznye

Elkészítés

A mézet és a cukrot egy lábasban meglangyosítjuk, majd átöntjük egy keverőtálba. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojást és a rumot, és kézi mixer habverőjével az egészet habosra keverjük. A kétféle lisztet a sütőporral, a fűszerekkel, a sóval és a citromhéjjal jól összekeverjük, és a mézes-tojásos masszához adjuk.

A tál tartalmát kézzel, erőteljes mozdulatokkal összegyúrjuk. A munkalapot kissé belisztezzük, és a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk. Tetszőleges figurákat szaggatunk ki belőle.

A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük. A tepsiket sütőpapírral kibéleljük, majd egymástól kb. 1 cm távolságra rátesszük a kekszeket.

A mézeskalácsokat megkenjük tejszínnel, és kandírozott cseresznyével, félbevágott mandulával vagy cukormorzsával díszítjük. Azokat a kekszeket, amelyeket fel akarunk akasztani a karácsonyfára, kötőtűvel átszúrjuk. A lyuk ne legyen túl kicsi, mert sütés közben a sütőpor hatására beszűkül.

A mézes süteményeket tepsinként 20–25 percig sütjük az előmelegített sütőben. Kivesszük, és kis ideig a tepsiben hagyjuk, hogy megszilárduljanak. Ezután tortalapáttal óvatosan kiemeljük a tepsiből, és süteményes rácson teljesen kihűtjük.

A karácsonyfadísznek szánt süteményeket színes szalagokra felfűzzük. Jól zárható fém- vagy fagyasztódobozban tároljuk őket, így nem nedvesednek és nem esnek szét.

Tipp:

A termelőtől vásárolt méz ízesebb, jobb minőségű, mint a bolti, ezért a belőle készített sütemény is finomabb. A legkülönfélébb változatokban kapható mézek között mindenki találhat kedvére valót. A virágméznek enyhébb, az erdei méznek erőteljesebb aromája van. Ha a kristályos mézet folyékonyan akarjuk felhasználni, feloldjuk, de csak 30 °C-ra szabad felmelegíteni, különben fontos tápanyagai vesznek el. Legegyszerűbb, ha a mézes üveget a fűtőtestre tesszük vagy vízfürdőbe állítjuk.


Mézeskalács recepthez kapcsolódó receptek

Mézeskalács

Mézeskalács

Ehető karácsonyfadíszek? A fenyőfán a színes gömbök, a szalmacsillagok és a méhviaszgyertyák között illatozó mézes sütemények nem csupán nagyszerű hagyományt idéznek, de bármikor kedvünkre majszolgathatunk is belőlük.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Mézeskalács recepthez

özv,Fülöpné Majoros Erzsébet - 2011. december 11.
énugyan kifogom próbálni ezt a receptet biztos finom lesz élvezni fogják az unokák .van bőven belőluk 13.és egy.dédunokais igaz azmég csak 2 hónapos.