Mézeskalács recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 65 perc
Megnézték: |
Ehető karácsonyfadíszek? A fenyőfán a színes gömbök, a szalmacsillagok és a méhviaszgyertyák között illatozó mézes sütemények nem csupán nagyszerű hagyományt idéznek, de bármikor kedvünkre majszolgathatunk is belőlük.
- 1 db tojás
- 25 dkg méz
- 1 csipet só
- 1 tasak sütőpor
- 1 evőkanál fahéj
- 10 dkg barna cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 25 dkg BL112-es liszt
- 25 dkg RL90-es rozsliszt
- 0 késhegynyi reszelt szerecsendió
- 1 kiskanál reszelt citromhéj
- 2 evőkanál rum
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- liszt a a nyújtáshoz
A díszítéshez:
- 5 evőkanál habtejszín
- félbevágott hántolt mandula
- színes cukormorzsa
- kandírozott cseresznye
Elkészítés
A mézet és a cukrot egy lábasban meglangyosítjuk, majd átöntjük egy keverőtálba. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojást és a rumot, és kézi mixer habverőjével az egészet habosra keverjük. A kétféle lisztet a sütőporral, a fűszerekkel, a sóval és a citromhéjjal jól összekeverjük, és a mézes-tojásos masszához adjuk.
A tál tartalmát kézzel, erőteljes mozdulatokkal összegyúrjuk. A munkalapot kissé belisztezzük, és a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk. Tetszőleges figurákat szaggatunk ki belőle.
A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük. A tepsiket sütőpapírral kibéleljük, majd egymástól kb. 1 cm távolságra rátesszük a kekszeket.
A mézeskalácsokat megkenjük tejszínnel, és kandírozott cseresznyével, félbevágott mandulával vagy cukormorzsával díszítjük. Azokat a kekszeket, amelyeket fel akarunk akasztani a karácsonyfára, kötőtűvel átszúrjuk. A lyuk ne legyen túl kicsi, mert sütés közben a sütőpor hatására beszűkül.
A mézes süteményeket tepsinként 20–25 percig sütjük az előmelegített sütőben. Kivesszük, és kis ideig a tepsiben hagyjuk, hogy megszilárduljanak. Ezután tortalapáttal óvatosan kiemeljük a tepsiből, és süteményes rácson teljesen kihűtjük.
A karácsonyfadísznek szánt süteményeket színes szalagokra felfűzzük. Jól zárható fém- vagy fagyasztódobozban tároljuk őket, így nem nedvesednek és nem esnek szét.
Tipp:
A termelőtől vásárolt méz ízesebb, jobb minőségű, mint a bolti, ezért a belőle készített sütemény is finomabb. A legkülönfélébb változatokban kapható mézek között mindenki találhat kedvére valót. A virágméznek enyhébb, az erdei méznek erőteljesebb aromája van. Ha a kristályos mézet folyékonyan akarjuk felhasználni, feloldjuk, de csak 30 °C-ra szabad felmelegíteni, különben fontos tápanyagai vesznek el. Legegyszerűbb, ha a mézes üveget a fűtőtestre tesszük vagy vízfürdőbe állítjuk.