Mézeskalács

Mézeskalács

A karácsonyi készülődés legkedvesebb időszaka a mézeskalács készítése! Elöbb-utóbb a család minden tagja beszáll. Mindenkinek tiszta szívből ajánlom!

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg méz
  • 30 dkg cukor
  • 1.5 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj

Díszítésre, „ragasztáshoz”:

  • 1 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A mézet felmelegítjük, beletesszük a cukrot, olvadásig hevítjük, kevergetjük. A tűzről levéve beletesszük a vajat. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Jó, ha egy éjszakát pihen a tészta hűvös helyen. 4mm vastagra nyújtjuk a tésztát és szaggatjuk. 7-10 percig süssük 180 fokon, attól függően, hogy evésre v. díszítésre szánjuk. Ha fogyasztásra, akkor 7-8 percnél tovább ne süssük. Amennyiben dekorálásra készül 10-13 percig is süssük.

Ha rövid ideig sütjük azonnal fogyasztható, ha tovább, akkor párás közegben visszapuhul (fémdobozba almát is tehetünk mellé e célból). A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd kanalanként hozzáadjuk a porcukrot. Zacskóba tesszük, pici lyukat vágunk rá, így rajzolhatunk és ragaszthatjuk össze vele a házikó elemeit. A házikó elemeit célszerű a nyers tésztából kivágni.