Mézeskalács (karácsonyfadíszek, vagy házikó)

Mézeskalács (karácsonyfadíszek, vagy házikó)

Kipróbált, és jól bevált recept. Merem ajánlani mindenkinek. Könnyű vele dolgozni. Ajándéknak is nagyon szép. Pár nap múlva megpuhul. Sajnos a fényképező gépem elromlott, nem tudom a telefonnal készült kép milyen minőségű, mennyire lesz látható.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 76 dkg liszt
  • 34 dkg porcukor
  • 2 evőkanál szódabikarbóna
  • 10 szem porrá tört szegfűszeg
  • 5 dkg margarin
  • 4 evőkanál tojás
  • 4 evőkanál folyós méz (akác)
  • tetszés szerint őrölt fahéj
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A fenti anyagokat jól összedolgozzuk, kettéosztjuk, és egy kis pihentetés után 3 mm vastagságúra sodorjuk. A mintákat tetszés szerinti formákkal szaggatjuk, vagy kemény kartonpapírból készített sablon körbe vágásával készítünk mintákat (pl. karácsonyi mézes házikó) Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tojásfehérjével átkenjük, megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel, még egyszer átkenjük a tojásfehérjével, így kap szép fényt. Előmelegített sütőben szép világos barnára sütjük. A díszítés tetszőleges: cukormáz, drazsé, dió, mandula, mazsola stb.

Cukormáz: tojásfehérje jó kemény habbá verve, belekeverve 12 dkg átszitált porcukor, 1mokkáskanál citromlé, 20-30 percig kell keverni.

Nylon zacskóba töltjük, pici lyukat vágunk rá, így szépen lehet vele díszíteni a kihűlt süteményeket.