Mindent bele télire, avagy a 'Vödrös' savanyúság recept

Mindent bele télire, avagy a  'Vödrös' savanyúság
4.5 7

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

150 perc

Megnézték:
95142

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Minden készítő a saját receptjére esküszik. Családunkban ez a csemege víz-só-cukor-ecet arány vált be. Bármikor utána tölthető, csak nagyon kell vigyázni az újonnan bekerült zöldség tisztaságára, a baktérium mentességre. Így akár akár a Húsvétot is megérheti finom csemegénk:)

60 személyre

  • 1 db 30 l-es fedeles műanyag hordó vagy 2x15 l-es vödör
  • 12 l víz
  • 1.6 kg cukor
  • 4 marék só
  • 2 l 10%-os vagy 1 liter 20%-os ecet
  • 5 db babérlevél
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál koriander
  • 4 teáskanál borkénpor
  • 1 evőkanál szalicil
  • 12 kg vegyes zöldség (apró hagyma, apró uborka, kisdinnye, fejeskáposzta, TV paprika, zöldparadicsom, citrompaprika /bogyiszlói édes, erős/ , 5 cső erős pirospaprika, karfiolrózsa
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Előző este cukorral, sóval felforralom a vizet, majd a lángról levéve hozzáteszem az ecetet, fűszereket, kénport, tartósítót. (Van, aki forralás nélkül, egyből a tartályban, vödörben keveri ki az ízes levet...) Másnap hidegen beleöntöm a tartályba, vödörbe.

Az uborkát alapos súrolás előtt 2-3 órára bő, hideg vízbe áztatom. A karfiolrózsákat kis időre langyos vízbe teszem. Fontos: minden zöldséget alaposan megmosok. A káposzta 2/3-át nagy cikkekre vágom. A hagymát víz alatt megtisztítom, hogy ne csípjen annyira(?), az apró uborkát alaposan megsúrolom, átöblítem, a kisdinnyéket félbe vágom. A vékonyra szelt maradék káposztával megtöltök pár paprikát, a többit egészben, szárát levágva teszem a lébe a megszurkált citrompaprika, zöldparadicsom, hagyma, karfiolrózsa, fokhagyma, csöves pirospaprika és a fűszerek társaságában. Aki nem szereti a csípős savanyúságot, 2-3 erős paprikánál többet ne tegyen a lébe, mert különben az összes zöldség nagyon erős lesz. Tapasztaltam:) Köménymagot nem szoktam hozzáadni.

Amint elfogyott az összes belevaló és a lé is ellepte a zöldségeket, légmentesen lezárom az edényt. 1 hétig naponta rázogatom, főleg, ha kevesebb zöldség van benne. 2 hét érlelés után már rá lehet járni:), s ha nagy iramban fogy, máris lehet utána tölteni!


Mindent bele télire, avagy a  'Vödrös' savanyúság

Mindent bele télire, avagy a 'Vödrös' savanyúság

Minden készítő a saját receptjére esküszik. Családunkban ez a csemege víz-só-cukor-ecet arány vált be. Bármikor utána tölthető, csak nagyon kell vigyázni az újonnan…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Mindent bele télire, avagy a 'Vödrös' savanyúság recepthez

thumb
vajdamarta - 2013. június 16.
Ez is 30 l-es, fedeles műanyag hordó, Mária. Már megint eljött az ideje a savanyúságok folyamatos készítésének - az idénygyümölcsök eltevése közepette, s nem csak kiskert tulajdonosoknak...
Elekes Mária - 2011. szeptember 27.
Szuper jó ez a vödrös savanyúság,amikor összeérik nagyon finom,nálunk kb.30 literes fedeles hordóban van minden évben így is teszünk savanyút nem csak üvegekbe.