Minestrone recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Számtalan változata ismert ennek a klasszikus olasz levesnek. Az évszaktól függően különböző zöldségeket használhatunk az elkészítéséhez, és a tészta, ill. bab összetevőket is ízlés szerint cserélgethetjük.
- 1 db kisebbfajta póréhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 halványító zeller
- 2 db cukkini
- 40 dkg cannellini bab vagy egyéb konzerv fehér bab
- 40 dkg hámozott konzerv paradicsom
- 1 db babérlevél
- 1.5 dl száraz fehérbor
- 3 evőkanál levestészta
- 1 db citrom
- 6 evőkanál reszelt parmezán sajt
- 10 dkg kelkáposzta vagy egyéb zöld káposztafajta
- só és fekete bors ízlés szerint
- 1 db bagett ízlés szerint
- 4 evőkanál pesto mártás
- kevés petrezselyem
Elkészítés
Fél liter vizet felforralunk. Közben a póréhagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk, jól megmossuk, és szűrőben lecsepegtetjük.
Az olajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk, és a póréhagymát közepes hőfokon 1 percig pirítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, fokhagymapréssel összezúzzuk és a fazékba tesszük.
A zellert megmossuk, finomra összevágjuk és a hagymához adjuk. A cukkinit megmossuk és megtisztítjuk, először hosszában kettévágjuk, majd keresztben felszeleteljük. A fazékba tesszük és 3 percig pirítjuk.
A petrezselymet megmossuk, a babot leöblítjük és lecsepegtetjük, azután a paradicsommal, a babérlevéllel,a fehérborral, a tésztával és a forró vízzel együtt a zöldségekhez adjuk. A citrom héjából levágunk egy vékony csíkot és a fazékba dobjuk. Fedő alatt a levest felforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve 7 percig tovább főzzük.
Közben a parmezán sajt felét lereszeljük és a levesbe szórjuk, végül a káposztát felaprítjuk, megmossuk, és szintén a leveshez adjuk. Az ételt ízesítjük és további 5 percig főzzük.
A babérlevelet kivesszük a levesből. A minestronét 4 mélytányérba elosztjuk, és a maradék parmezánt ráreszeljük. A levest tetszés szerint friss, ropogós bagettel és egy kevés pestóval tálaljuk.
A recept tápértéke:
TÁPÉRTÉK EGY ADAGBAN: 485 kcal/2037 kJ energia, 65 g szénhidrát, 21 g fehérje, 15 g zsír (ebből 3 g telített zsírsav), vitaminok: A-vitamin, B-vitaminok, C- és E-vitamin