Mogyorós-áfonyás mini bejgli recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 20 perc
Megnézték: |
Egyszerű és gyors a bejgli recept mini változata. Tojás sem szükséges bele. Igazán porhanyós és finom süti.
A recept hozzávalói ( személyre)
Hozzávalók
- 18 dkg liszt
- 1 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 5 dkg margarin
- 36 g cukor
- 1 dl tej
A töltelékhez
- 10 dkg pörkölt mogyoró
- 5 dkg cukor
- 3 dkg vörösáfonya
- citromhéj
- pici rum
- 1 tk morzsa
A kenéshez
- 1 db tojás
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. A lisztet leszitáljuk, majd a vajat, sót, cukrot meg az élesztőt belekeverjük. Gyorsan összedolgozzuk, majd 5 felé osztjuk. (Előtte mérjük le a tésztát, s akkor pontosabb lesz.) 5 cipócskát formálunk belőle, majd 10 percig pihentetjük.
A töltelékhez a mogyorót ledaráljuk, az áfonyával elvegyítjük, majd a rumba előtte beáztatjuk. A cukorral feltesszük a mogyorót, jól elkeverjük, majd a többi anyagot is hozzáadva összeállítjuk a puha tölteléket. 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztákat nyújtófával, majd az ugyanannyi súlyú tölteléket rákenjük a kenőkéssel. Rúd alakúra felsodorjuk. Kétszer kenjük, és sütés előtt megszúrjuk két helyen a gőz miatt. Először tojásfehérjével, majd tojássárgájával kenjük meg, hogy szép márványozott legyen. 200 fokos sütőben sütjük, 15 percig.