Mogyorós-birslekváros zserbó recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Igazi, hagyományos magyar sütemény a zserbó, bár kitalálója a francia származású Gerbeaud nevű, de egykor Magyarországon alkotó cukrász. Lekváros-diós tészta, csokoládés bevonat, igazi örökzöld gasztronómiai élmény. Ezt a hagyományt törtem meg ezzel a mogyorós-birses kombinációval. Ha megkóstolná Gerbeaud úr, maga is elcsodálkozna, mert még az eredetinél is finomabb ez a változat.
A recept hozzávalói ( személyre)
Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 28 dkg margarin
- 1 dl tejföl
- 2 db tojássárgája
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 fiola rumaroma (fehér)
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 4 ek porcukor
- 25 dkg darált pörkölt mogyoró
- birslekvár (házi)
- 10 dkg kristálycukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
A csokimázhoz
- tortabevonó massza
Elkészítés
A hozzávalókat robotgéppel összedolgozzuk, majd 4 részre osztjuk a tésztát. Az első lapot kinyújtjuk, majd tepsibe helyezzük. Megszúrjuk villával, a gőz könnyebb távozása miatt. Megkenjük a finom birslekvárral, majd a darált mogyorót, amit előtte elkevertünk a citromhéjjal és a cukorral, rászórjuk, ügyelve arra, hogy maradjon elég a többi laphoz.
A következő lapot is kinyújtjuk, majd megbökjük, kenjük és végül szórjuk. Erre kerül az utolsó lap. 20 percig hagyjuk kelni, majd a sütőbe tesszük 180 fokon és 30 percig sütjük. Ha kihűlt, tortabevonóval egyenletesen bevonjuk. Akár háromszög, akár rombusz alakúra is vághatjuk.
Mogyorós-birslekváros zserbó recepthez kapcsolódó receptek
Mogyorós-birslekváros zserbó
Hozzászólások a(z) Mogyorós-birslekváros zserbó recepthez









