Mogyorós habcsóktorta

Mogyorós habcsóktorta
Hosszú, vékony gyertyákkal díszítve születésnapi tortának is megfelel ez a könnyű, kissé ragacsos sütemény. Mivel főzött krémmel és málnával töltjük meg, sokkal kevesebb zsírt tartalmaz, mint a hagyományos torták.
6 személyre

  • 4 tojásfehérje
  • 22 dkg finom szemcséjű kristálycukor
  • 7 dkg mogyoró
  • 25 dkg friss málna
  • porcukor a díszítéshez

A vaníliakrémhez

  • 3 tojássárgája
  • 1.5 dkg kukoricakeményítő
  • 3 dkg finom szemcséjű kristálycukor
  • 1.5 dkg sima liszt
  • 3 dl félzsíros tej és még 2 evőkanál, ha szükséges
  • 1 hosszában felhasított vaníliarúd
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A grillsütőt előmelegítjük, és egy tepsiben óvatosan megpörköljük a mogyorót, majd megvárjuk, amíg kihűl. Néhány szemet a díszítéshez durvára összevágunk, félreteszünk, a többit pedig megdaráljuk.

A sütőt 140 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 1-es fokozat). Két sütőpapírdarab hátoldalára egy-egy 20 cm átmérőjű kört rajzolunk, és beletesszük két tepsibe.

A tojásfehérjékből kemény habot verünk, közben apránként beleszitáljuk a kristálycukrot, egyszerre mindig csak 1 evőkanálnyit. 1-2 percig tovább verjük, amíg a tojáshab egészen kemény és fényes nem lesz, majd habverővel vagy fémkanállal beleforgatjuk a darált mogyorót.

A habcsókmasszát kétfelé osztjuk, majd a papírra rajzolt körön belül egyenletesen szétterítjük. Addig sütjük, amíg a massza teljesen megszilárdul, és már könnyen elválik a papírtól. A sütés félidejében megcseréljük a tepsiket, hogy a tészta mindenhol egyenletesen barnuljon. A habcsóklapokat óvatosan leválasztjuk a papírról, majd a tepsiben hagyjuk őket, amíg teljesen kihűlnek.

A krémhez a tejet egy lábasba öntjük, és felforraljuk. Beletesszük a felhasított vaníliarudat, majd levesszük a lábast a tűzhelyről, és 30 percig állni hagyjuk a tejet, hogy a vanília íze jól átjárja.

A tojássárgáját a cukorral 2-3 perc alatt habosra keverjük. Rászitáljuk a lisztet meg a kukoricakeményítőt, és összekeverjük. Kivesszük a vaníliarudat a tejből, és éles késsel kikapart belsejét a tejhez adjuk. A vaníliás tejet éppen csak felforraljuk, majd apránként a tojásos masszához keverjük.

Visszaöntjük a keveréket a lábasba, és felforraljuk, miközben fakanállal vagy habverővel folyamatosan keverjük. Amikor a krém besűrűsödött, levesszük a lábast a tűzhelyről, a tetejét nedves zsírpapírral letakarjuk, és hűlni hagyjuk. (A tésztát és a krémet előző nap is elkészíthetjük, a habcsókot jól záródó dobozban, a vaníliakrémet pedig lefedett tálban a hűtőszekrénybe tesszük.)

A tortát elég 1 órával fogyasztás előtt összeállítani. Az egyik lapot a sima oldalával fölfelé egy tálra tesszük, és rákenjük a vaníliakrémet (ha túl sűrű, keverjünk bele még egy kis tejet). Szétterítjük rajta a málna kétharmad részét, majd rátesszük a másik lapot is. A tetejét a maradék málnával, a durvára vágott mogyoróval és kevés porcukorral díszítjük. Éles késsel szeletekre vágjuk, és azonnal tálaljuk.