Mokkás túrótiramisu recept

Mokkás túrótiramisu
5 9

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
6439

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A népszerű olasz desszert ínyenc változatának alapja a hagyományos kávéba és likőrbe áztatott piskóta, amelyre a szokásos tojásos-cukros sajtkrém helyett ricotta és joghurt könnyű, krémes keverékét tesszük, majd megszórjuk reszelt étcsokoládéval.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 20 dkg ricotta
  • 8 db babapiskóta
  • 1 kiskanál finom szemcséjű kristálycukor
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 2.5 dkg átszitált porcukor
  • 2.5 dkg jó minőségű étcsokoládé (legalább 70%-os kakaótartalommal)
  • 1 kiskanál instant kávé
  • 1.2 dl forró víz
  • 2 evőkanál kávélikőr vagy konyak
  • 2 dl sűrű tejföl

Elkészítés

Mindegyik babapiskótát három darabra törjük, és azokat egyenlően elosztjuk négy 2,5 dl-es pohárba vagy kehelybe.

A kávéra ráöntjük a forró vizet, hozzáadjuk a likőrt vagy konyakot, valamint a cukrot, és addig keverjük, amíg a cukor elolvad. Lassan ráöntjük a babapiskótára. Hagyjuk ázni, amíg elkészítjük a feltétet.

A túróból a tejföllel, a porcukorral és a vaníliakivonattal sima krémet keverünk, amelyet rákanalazunk a beáztatott babapiskótára.

A tiramisu tetejét megszórjuk a reszelt étcsokoládéval, letakarjuk a poharakat, és tálalás előtt legalább fél, legfeljebb 3-4 órára behűtjük.

Tipp:

• A tejfölt krémsajttal vagy zsírszegény vaníliás joghurttal is helyettesíthetjük. A csokoládéreszelék helyett 1 kiskanál kakaóporral szórjuk meg a desszertek tetejét. Mogyorócsókos-málnás desszerthez osszunk el 28 kis mogyorós puszedlit (összesen 7,5 dkg) 4 kehelybe vagy üvegtányérba. Erre jön még elosztva 25 dkg málna. 12 szemet félreteszünk a díszítéshez. Locsoljuk meg mindegyik adagot 1-1 evőkanál sötét rummal, konyakkal vagy narancslikőrrel. 1 evőkanál instant sodóból, 2 evőkanál kristálycukorból és 3 dl félzsíros tejből sűrű sodót készítünk (a csomagoláson lévő utasítást követve). 1 kiskanálnyi vaníliakivonattal ízesítjük. Hagyjuk kihűlni, azután összeturmixoljuk 1 dl sűrű tejföllel. Rákanalazzuk a málnára. Szétmorzsolunk még 8 puszedlit, és az adagok tetejére szórjuk, majd a félretett málnával díszítjük a desszertet. Tálalás előtt 30 percre behűtjük.

Miért egészséges?

• A sovány ricotta sokkal kevesebb zsírt tartalmaz, mint a krémes mascarpone, amit hagyományosan ehhez az édességhez használnak. Tejföllel összekeverve krémes lesz az állaga, anélkül, hogy a zsírtartalma nőne. Az étcsokoládé megfelelő mennyiségű rezet tartalmaz. Ez az ásványi anyag segíti a vas felszívódását a szervezetben. Az étcsokoládé maga is tartalmaz vasat, alkalmazása tehát ebben az édességben táplálkozás-élettani szempontból kétszeresen is hasznos.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 253 kcal (1055 kJ), fehérje 9 g, zsír 12 g (ebből telített 7 g), szénhidrát 24 g, (ebből cukor 20 g), rost 0,5 g, A-vitamin, kalcium, B2-, B12-vitamin, cink


Mokkás túrótiramisu recepthez kapcsolódó receptek

Mokkás túrótiramisu

Mokkás túrótiramisu

A népszerű olasz desszert ínyenc változatának alapja a hagyományos kávéba és likőrbe áztatott piskóta, amelyre a szokásos tojásos-cukros sajtkrém helyett ricotta és joghurt könnyű, krémes keverékét tesszük, majd megszórjuk reszelt étcsokoládéval.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Mokkás túrótiramisu recepthez

Takács Marika - 2012. február 24. 12345
Biztos nagyon finomak a sütik,szoktam belőlük néha sütni, ma a tiramiszus receptek tetszettek nagyon. Köszi.