Monarchia túrógombóc recept

Monarchia túrógombóc
4.5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gasztrokalauz Herr Ludwig

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
2329

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Elkészítése után igazán lágy, pompás ízharmóniával rendelkező tésztát kapunk, ami egy klasszikus monarchiabeli recept alapján készült. Amely náció megkóstolta eddig, mind a 10 ujját megnyalta utána. Több adag elkészítéséhez szükséges tömegű hozzávalókat adtam meg, mégpedig azért, mert borzasztóan macerás az elkészítése (és utána a konyha takarítása), valamint formázás után többféle étel készíthető belőle, és nem elhanyagolható szempont: nyersen kiválóan fagyasztható. Természetesen lehet ebből kevesebbet is csinálni, felezd a megadott mennyiségeket.

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 5 db tojás
  • 25 dkg gríz
  • 2 dkg só
  • 1.25 kg túró
  • 50 dkg liszt

Elkészítés

A vajat keverd ki a tojássárgájával. Add hozzá az összes hozzávalót, tedd egy keverőtálba, és jó alaposan dolgozd ki (robotgéppel vagy kézzel). Amikor egynemű a massza, add hozzá a keményre felvert tojásfehérjét, dolgozd készre. Érdemes robotgép igénybevételével elkészíteni a tésztát, könnyűvé az alapos kidolgozottság teszi. Akkor lesz igazán kitűnő, ha van időd pihentetni a hűtőgépben (12 órától 24 óra időtartamig).

Amikor dolgozni kezdesz vele, nyújtsd ki egy centiméter vastagságra a tésztát, vágd téglalap alakúra, a közepére helyezd be a tölteléket, és formázz belőle gombócokat az alábbiak szerint: közepére helyezd el a tölteléket, alakítsd a kezeddel gömbölyűre. Forró, bugyogó, enyhén sós vízben, középhőmérsékleten 20 percig főzd. Ez a gombóc kiváló édes, valamint sós ételek készítéséhez.

Édes gombócok: Tölthetők ízlés szerint: csokoládéval, barackkal, szilvával, egyéb gyümölcsökkel. A készre főtt gombócot édes morzsában meghempergeted, porcukorral bőven megszórjuk. Leönthető még édes, hígított tejföllel is.

Édes morzsa: 1 evőkanálnyi vajon pirítsd meg a két maréknyi zsemlemorzsát aranybarnára, húzd le a tűzről, keverj hozzá ízlés szerint porcukrot (1-2 evőkanálnyi), 1 kávéskanálnyi fahéjat. Egy csipet só kiemeli az édes ízt, de el is maradhat.

Húsos gombóc: 1 fej vöröshagymát lepirítasz, ha van, maradék sült vagy főtt húst apróra vágsz, úgy negyedkilónyit (ledarálsz), ha nincs, akkor 25 dkg darált húst hozzáadod a hagymához, pirítod, fűszerezed borssal, fokhagymával, sóval, petrezselyemmel, 1 tojással. Kisebb diónyi húsgolyócskákat formálsz, ezzel töltöd a tésztát. A kifőtt gombóc mellé nagyon finom a savanyú káposzta, vagy a lila káposzta párolva. A gombócot sült mártással (pörkölt szaft, sült hús szaftja, ami van otthon) öntsd le.

Ugyanez megoldható sonkával, darált töpörtyűvel, a töltelék fűszerezése ízlés szerint változhat. Érdemes mindenféle más töltelékkel kipróbálni, például: kelbimbó, brokkoli. Ezekben az esetekben más öntetet (szószt) adj hozzá: sajtmártás.

Kitűnő levesbetétként is a túrógombóc, csak kisebb átmérőjű gombóckákra formázd. Ajánlom ragulevesekbe.


Monarchia túrógombóc

Monarchia túrógombóc

Elkészítése után igazán lágy, pompás ízharmóniával rendelkező tésztát kapunk, ami egy klasszikus monarchiabeli recept alapján készült. Amely náció megkóstolta eddig, mind a 10 ujját megnyalta utána. Több adag elkészítéséhez szükséges…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés