Monarchia túrógombóc recept
Beküldő: Gasztrokalauz Herr Ludwig Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
Elkészítése után igazán lágy, pompás ízharmóniával rendelkező tésztát kapunk, ami egy klasszikus monarchiabeli recept alapján készült. Amely náció megkóstolta eddig, mind a 10 ujját megnyalta utána. Több adag elkészítéséhez szükséges tömegű hozzávalókat adtam meg, mégpedig azért, mert borzasztóan macerás az elkészítése (és utána a konyha takarítása), valamint formázás után többféle étel készíthető belőle, és nem elhanyagolható szempont: nyersen kiválóan fagyasztható. Természetesen lehet ebből kevesebbet is csinálni, felezd a megadott mennyiségeket.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 5 db tojás
- 25 dkg gríz
- 2 dkg só
- 1.25 kg túró
- 50 dkg liszt
Elkészítés
A vajat keverd ki a tojássárgájával. Add hozzá az összes hozzávalót, tedd egy keverőtálba, és jó alaposan dolgozd ki (robotgéppel vagy kézzel). Amikor egynemű a massza, add hozzá a keményre felvert tojásfehérjét, dolgozd készre. Érdemes robotgép igénybevételével elkészíteni a tésztát, könnyűvé az alapos kidolgozottság teszi. Akkor lesz igazán kitűnő, ha van időd pihentetni a hűtőgépben (12 órától 24 óra időtartamig).
Amikor dolgozni kezdesz vele, nyújtsd ki egy centiméter vastagságra a tésztát, vágd téglalap alakúra, a közepére helyezd be a tölteléket, és formázz belőle gombócokat az alábbiak szerint: közepére helyezd el a tölteléket, alakítsd a kezeddel gömbölyűre. Forró, bugyogó, enyhén sós vízben, középhőmérsékleten 20 percig főzd. Ez a gombóc kiváló édes, valamint sós ételek készítéséhez.
Édes gombócok: Tölthetők ízlés szerint: csokoládéval, barackkal, szilvával, egyéb gyümölcsökkel. A készre főtt gombócot édes morzsában meghempergeted, porcukorral bőven megszórjuk. Leönthető még édes, hígított tejföllel is.
Édes morzsa: 1 evőkanálnyi vajon pirítsd meg a két maréknyi zsemlemorzsát aranybarnára, húzd le a tűzről, keverj hozzá ízlés szerint porcukrot (1-2 evőkanálnyi), 1 kávéskanálnyi fahéjat. Egy csipet só kiemeli az édes ízt, de el is maradhat.
Húsos gombóc: 1 fej vöröshagymát lepirítasz, ha van, maradék sült vagy főtt húst apróra vágsz, úgy negyedkilónyit (ledarálsz), ha nincs, akkor 25 dkg darált húst hozzáadod a hagymához, pirítod, fűszerezed borssal, fokhagymával, sóval, petrezselyemmel, 1 tojással. Kisebb diónyi húsgolyócskákat formálsz, ezzel töltöd a tésztát. A kifőtt gombóc mellé nagyon finom a savanyú káposzta, vagy a lila káposzta párolva. A gombócot sült mártással (pörkölt szaft, sült hús szaftja, ami van otthon) öntsd le.
Ugyanez megoldható sonkával, darált töpörtyűvel, a töltelék fűszerezése ízlés szerint változhat. Érdemes mindenféle más töltelékkel kipróbálni, például: kelbimbó, brokkoli. Ezekben az esetekben más öntetet (szószt) adj hozzá: sajtmártás.
Kitűnő levesbetétként is a túrógombóc, csak kisebb átmérőjű gombóckákra formázd. Ajánlom ragulevesekbe.