Morzsás nudli retro burgonyapüréből

Morzsás nudli retro burgonyapüréből

Gyerekkori emlékem a számomra igazi burgonyapüré krémesen telt íze. A frissen fejt tejből köpült vaj tette bársonyossá, az akkor még érdekesnek tűnő szerecsendió íze pedig feledhetetlenné. Anno gyakran ettük, számtalan étel készült belőle. Sültek köreteként ez alkalommal jócskán maradt a püréből, így nudliként éltettem tovább, frissen darált, pirított zsemlemorzsába forgattam. Az utolsó darabka is elfogyott. Jólesően nosztalgiáztam…

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Morzsához:

  • 4 evőkanál olaj
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál porcukor

Nudlihoz:

  • 80 dkg tejszínes-vajas burgonyapüré
  • 1 db 1 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
  • 2.5 liter olajos-sós forróvíz
  • 2 dl zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaníliás porcukor
  • pikáns dzsem
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, állandó keverés mellett megpirítjuk benne a zsemlemorzsát. Csipet sóval, a kristálycukorral és a citromreszelékkel ízesítjük.

A felvert tojást és a szerecsendió reszeléket a kézmeleg pürébe keverjük, rászitáljuk a lisztet, lazán összeállítjuk. Bőven lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, pizzavágóval keresztben-hosszában félujjnyira vágjuk, tenyerünkben kis rúddá sodorjuk. Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük. Egyszerűbb kistányérra helyezve, 3-4 részben belecsúsztatni a vízbe. Többször óvatosan megkeverjük. Amikor mind feljött a víz tetejére, még 2 percig főzzük, majd szűrőtálba öntjük, lecsepegtetjük, öblítés nélkül a forró morzsába helyezzük, kevergetjük, rázogatjuk, hogy minden kis nudlit bevonjon az ízes morzsa. Tálalásnál vaníliás porcukorral megszitáljuk, felmelegített dzsemet adunk mellé, citromfű bóbitával színesítjük, forrón fogyasztjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fényképezte Nyersné Vajda Márta