Mosolygós házi pogácsa recept

Mosolygós házi pogácsa
1 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
taksi

Nehézség:

Elkészítési idő:

65 perc

Megnézték:
7020

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Miért mosolygós a pogácsa? Azért mert jókedvűen a pogácsákat szép piros mosolygósra sütöttük. Miért házi? A receptünkhöz (majdnem) minden alapanyag Nyírtelekről (ahol élünk), házi kistermelőtől, állattenyésztőtől, növénytermesztőtől származik. A házi tej, a házi vaj, házi tehéntúró, és a tojás Ica nénitől, az élesztő a közeli pékségből, a pirospaprika Nyírtelken termett, Terike néni féle technológiával (szegedi). Ezért kapta a házi pogácsa elnevezést. Érdekesség: A régészek már jóval az időszámítás előtti korokból találtak pogácsaszerű megkövült tésztát.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

kb. 50 darab pogácsához:

  • 1 dl házitej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 db házi tyúktojás (ebből 1 db a tészta kenéséhez)
  • 1 kávéskanál őrölt édes-nemes paprika
  • liszt (a tészta nyújtásához)

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és 10 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk. A túrót áttörjük, majd a finomliszthez adjuk, megsózzuk, és a fölfuttatott élesztővel és a tojással összegyúrjuk. Az így elkészült tésztát jó egy órára félretesszük.

A pogácsatésztát lisztezett gyúrólapon 2,5 centi vastag lappá nyújtjuk. 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk és egy kikent tepsire rakjuk. A pogácsák tetejét a fölvert tojással megkenjük, majd késsel fél centiméter mélyen bevagdalva rácsozzuk. Fél órát pihentetve kelesztjük.

Előmelegített sütőben, 200°C-on, légkeveréses sütőben 180°C-on 20 perc alatt szép piros, mosolygósra sütjük. Sütés után a megsült pogácsákat kosárba tesszük és kis időre letakarjuk egy tiszta konyharuhával.


Mosolygós házi pogácsa recepthez kapcsolódó receptek

Mosolygós házi pogácsa

Mosolygós házi pogácsa

Miért mosolygós a pogácsa? Azért mert jókedvűen a pogácsákat szép piros mosolygósra sütöttük. Miért házi? A receptünkhöz (majdnem) minden alapanyag Nyírtelekről (ahol élünk), házi kistermelőtől, állattenyésztőtől, növénytermesztőtől…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Mosolygós házi pogácsa recepthez

thumb
vajdamarta - 2010. augusztus 19.
A hamuban sült mesebeli pogácsa még a régészek lelte megkövült előtt készült?:)
gyorgymiklosne - 2010. március 02.
Oké, kimaradt a túró, ami jelen esetben 25dkg, de a vaj is kimaradt! Viszont soha nem teszek bele pirospaprikát. Azt hiszem maradok a jól bevált receptemnél.
Macica - 2010. március 02.
Azt írod túró kell bele,de a hozzávalók között nincs ott,hogy mennyi túró kell hozzá.Csak lemaradt véletlenül,vagy nem is kell bele.De akkor miért van a receptben benne?