Mosolygós házi pogácsa

Mosolygós házi pogácsa

Miért mosolygós a pogácsa? Azért mert jókedvűen a pogácsákat szép piros mosolygósra sütöttük. Miért házi? A receptünkhöz (majdnem) minden alapanyag Nyírtelekről (ahol élünk), házi kistermelőtől, állattenyésztőtől, növénytermesztőtől származik. A házi tej, a házi vaj, házi tehéntúró, és a tojás Ica nénitől, az élesztő a közeli pékségből, a pirospaprika Nyírtelken termett, Terike néni féle technológiával (szegedi). Ezért kapta a házi pogácsa elnevezést. Érdekesség: A régészek már jóval az időszámítás előtti korokból találtak pogácsaszerű megkövült tésztát.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

kb. 50 darab pogácsához:

  • 1 dl házitej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 db házi tyúktojás (ebből 1 db a tészta kenéséhez)
  • 1 kávéskanál őrölt édes-nemes paprika
  • liszt (a tészta nyújtásához)
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és 10 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk. A túrót áttörjük, majd a finomliszthez adjuk, megsózzuk, és a fölfuttatott élesztővel és a tojással összegyúrjuk. Az így elkészült tésztát jó egy órára félretesszük.

A pogácsatésztát lisztezett gyúrólapon 2,5 centi vastag lappá nyújtjuk. 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk és egy kikent tepsire rakjuk. A pogácsák tetejét a fölvert tojással megkenjük, majd késsel fél centiméter mélyen bevagdalva rácsozzuk. Fél órát pihentetve kelesztjük.

Előmelegített sütőben, 200°C-on, légkeveréses sütőben 180°C-on 20 perc alatt szép piros, mosolygósra sütjük. Sütés után a megsült pogácsákat kosárba tesszük és kis időre letakarjuk egy tiszta konyharuhával.