Muffin reggelire recept

Muffin reggelire

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
3349

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez az Amerikában népszerű muffin ideális reggeli, mivel biztosítja a szükséges energiát, hogy lendületesen kezdődjék a nap. Csupa egészséges hozzávalóból készül, amelyek tele vannak rosttal, vitaminnal és ásványi anyagokkal.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 8.5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg sima fehér liszt
  • 4 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 0.25 kiskanál őrölt fahéj
  • 3 dkg búzacsíra
  • 17 dkg mazsola
  • 2.2 dl zsírszegény natúr joghurt
  • 1 db tojás
  • 0.5 db narancs reszelt héja
  • 3 evőkanál narancslé
  • 6 dkg melaszcukor

Elkészítés

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat). Kizsírozunk egy 12 muffintálkás tepsit, amelyben a mélyedések átmérője 6–7,5 cm, mélysége pedig 2,5–4 cm.

A kétféle lisztet a szódabikarbónával, a sóval és a fahéjjal együtt egy tálba szitáljuk, a szitában visszamaradt korpát is beleborítjuk. Hozzákeverjük a cukrot, a búzacsírát és a mazsolát, majd a közepében kialakítunk egy kis mélyedést.

A joghurtot könnyedén összekeverjük az olajjal, a tojással, valamint a narancs héjával és levével. Ezután a mélyedésbe öntjük, és összekeverjük a masszával, de csak annyira, hogy a száraz hozzávalókat éppen csak megnedvesítsük. Ne verjük habverővel, és ne sokáig keverjük!

A masszát egyenletesen elosztva a tepsi mélyedéseibe töltjük. Addig sütjük, amíg a muffinok szépen megduzzadnak, és a tetejük megszilárdul (kb. 15-20 perc). 2-3 percig a tepsiben hagyjuk, majd rácsra tesszük hűlni. Frissen, még langyosan a legfinomabb. Ha teljesen kihűlt, jól záródó dobozban 2 napig eltarthatjuk.

Tipp:

• Mazsola helyett készíthetjük a muffint apróra vágott szilvával vagy aszalt datolyával is. Fűszeres-sárgarépás muffinhoz a fahéjat 1dkiskanál süteményfűszerrel helyettesítjük, és a búzacsírával együtt 10 dkg reszelt sárgarépát is adunk a lisztkeverékhez, a mazsola mennyiségét pedig 12 dkg-ra csökkentjük. Feketeáfonyás-diós muffinhoz a mazsola helyett 20 dkg fekete áfonyát és 10 dkg felaprított dióbelet használunk.

Miért egészséges?

• Nem árt, ha már reggel magunkhoz vesszük a napi rostszükségletünk jó részét, ezért a táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy fogyasszunk reggelire magas rosttartalmú gabonaféléket. Ezek a sütemények szintén alkalmasak erre, mivel a teljes kiőrlésű liszt, a búzacsíra és a mazsola révén magas a rosttartalmuk. A búzaszem része a búzacsíra, amelyből a növény kifejlődik. Ezért igen magas a tápanyag-koncentrációja. 1 evőkanál búzacsíra B6-vitaminból az ajánlott napi szükséglet 25 százalékát tartalmazza, emellett megfelelő mennyiségben található benne folsav, E-vitamin, cink és magnézium is.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 muffin), energia 180 kcal (751 kJ), fehérje 4 g, zsír 5 g (ebből telített 1 g), szénhidrát 31 g, (ebből cukor 17 g), rost 2 g, B1, B6, E, kalcium, vas, szelén, cink


Muffin reggelire recepthez kapcsolódó receptek

Muffin reggelire

Muffin reggelire

Ez az Amerikában népszerű muffin ideális reggeli, mivel biztosítja a szükséges energiát, hogy lendületesen kezdődjék a nap. Csupa egészséges hozzávalóból készül, amelyek tele vannak rosttal, vitaminnal és ásványi anyagokkal.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés