Nagyanyám meggyes pitéje recept

Nagyanyám meggyes pitéje
4.5 8

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
23094

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nagyon gyorsan kész, könnyű, elronthatatlan, légies, másnapra sem szárad ki, ha marad belőle!! Nálunk a pite, mindig élesztős kelt tészta volt, változatos töltelékkel, a zsíros, sütőporral készített tészta a linzer tészta, ellentétben az angoloknál a linzertészta is pite.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 5 dl liszt (2 pohár 2,5 dl-es)
  • 5 dkg élesztő (hagyományos)
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 3 dl langyos tej
  • 2 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • pici só
  • fahéjas kristálycukor a szóráshoz
  • 40 dkg magozott megy
  • kevés olaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés

2 két tojást egy 3 literes fazékba ütöm, hozzáadom az 5 dkg kristálycukrot, és jó habosra kikeverem, beleöntöm a lisztet, hozzáadom a sót, elkeverem, majd belemorzsolom az élesztőt, tehát az élesztőt nem kell felfuttatni. Beletesszük még az olvasztott vajat vagy margarint, majd a langyos tej hozzáadásával jól kiverem a tésztát, mintha dagasztanék. A tésztának lágynak kell lenni, de sűrűbbnek mint a palacsinta tészta. Fedővel letakarva, megkelesztjük. Nagyon gyorsan kel, és sok lesz belőle, a fazék szinte tele lesz.

Amikor megkelt a kikent tepsibe öntjük, és szépen széthúzzuk a fakanállal. Kirakjuk a magozott meggyel, és megszórjuk a fahéjas kristálycukorral. Előmelegített sütőben szép világosra sütjük. Nekem gázsütőm van a 4-es fokozaton sütöttem kb. fél órát. Ugye a sütési időt sütő válogatja.

Ez a pite télen nyáron süthető, friss vagy eltett gyümölccsel, mirelittel vagy üvegbe eltett meggyel, de cseresznyével is nagyon finom, főleg a rétes cseresznyével (hólyagos). Jó étvágyat kívánok hozzá!!


Nagyanyám meggyes pitéje recepthez kapcsolódó receptek

Nagyanyám meggyes pitéje

Nagyanyám meggyes pitéje

Nagyon gyorsan kész, könnyű, elronthatatlan, légies, másnapra sem szárad ki, ha marad belőle!! Nálunk a pite, mindig élesztős kelt tészta volt, változatos töltelékkel, a zsíros, sütőporral készített tészta a linzer tészta, ellentétben…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Nagyanyám meggyes pitéje recepthez

Csilla - 2017. április 14.
Szerintem keves a cukor tul sok az eleszto.
Nekem nem igazan jott be:( Sajnos.
Picica - 2011. június 11.
A linzer tésztába nem kell sütőpor, mivel az tömör tészta. Ne keverjük a szezont a fazonnal!
thumb
vajdamarta - 2011. június 09.
Ibi, megsütöttem, bár egy kicsit kevertem Édesanyám receptjével, vagyis rétesliszttel készítettem, meg cseresznyével, mert a meggyünk még nem érik. Hálás vagyok a receptért, a 'megvilágosodásért':)!
Lindi - 2011. június 08.
Nagyon finom volt úgyis, hogy én a sütés után 2 nappal ettem belőle. :)
thumb
vajdamarta - 2011. június 08.
Ibi, megsütöm holnap, mert rengeteg a cseresznyénk, és nagyon bízok benne, hogy nekem is így sikerül. Gyönyörű, magas, étvágygerjesztő, gratulálok! Köszönöm a recit. Márti
thumb
marcello - 2011. június 08.
A fotó alapján nagyon finom lehet. Legalábbis erről árulkodik az üres tányér is a sütik mellett. :)
thumb
Receptvarázs - 2011. június 08.
Kedves Ibi, beletettük a vajat és a leírásba is beleírtuk, illetve a bevezetőbe tettük, amit a pitékről írtál!
thumb
ibi1950 - 2011. június 07.
Elnézést kérek, de a receptből kimaradt 5 dkg olvasztott vaj, vagy margarin, amit a tejjel együtt kell a tésztába keverni. Szerettem volna még leírni, hogy nálunk a pite, mindig élesztős kelt tészta volt, változatos töltelékkel, a zsíros, sütőporral készített tészta a linzer tészta, ellentétben az angoloknál a linzertészta is pite.