Nagyanyám meggyes pitéje

Nagyanyám meggyes pitéje

Nagyon gyorsan kész, könnyű, elronthatatlan, légies, másnapra sem szárad ki, ha marad belőle!! Nálunk a pite, mindig élesztős kelt tészta volt, változatos töltelékkel, a zsíros, sütőporral készített tészta a linzer tészta, ellentétben az angoloknál a linzertészta is pite.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 5 dl liszt (2 pohár 2,5 dl-es)
  • 5 dkg élesztő (hagyományos)
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 3 dl langyos tej
  • 2 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • pici só
  • fahéjas kristálycukor a szóráshoz
  • 40 dkg magozott megy
  • kevés olaj a tepsi kikenéséhez
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

2 két tojást egy 3 literes fazékba ütöm, hozzáadom az 5 dkg kristálycukrot, és jó habosra kikeverem, beleöntöm a lisztet, hozzáadom a sót, elkeverem, majd belemorzsolom az élesztőt, tehát az élesztőt nem kell felfuttatni. Beletesszük még az olvasztott vajat vagy margarint, majd a langyos tej hozzáadásával jól kiverem a tésztát, mintha dagasztanék. A tésztának lágynak kell lenni, de sűrűbbnek mint a palacsinta tészta. Fedővel letakarva, megkelesztjük. Nagyon gyorsan kel, és sok lesz belőle, a fazék szinte tele lesz.

Amikor megkelt a kikent tepsibe öntjük, és szépen széthúzzuk a fakanállal. Kirakjuk a magozott meggyel, és megszórjuk a fahéjas kristálycukorral. Előmelegített sütőben szép világosra sütjük. Nekem gázsütőm van a 4-es fokozaton sütöttem kb. fél órát. Ugye a sütési időt sütő válogatja.

Ez a pite télen nyáron süthető, friss vagy eltett gyümölccsel, mirelittel vagy üvegbe eltett meggyel, de cseresznyével is nagyon finom, főleg a rétes cseresznyével (hólyagos). Jó étvágyat kívánok hozzá!!