Nanó télálló kovászos uborkája recept

Nanó télálló kovászos uborkája
5 13

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
11896

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Télálló a kamrában, ha érés után kisebb üvegekbe helyezem, és elegendő mennyiséget készítek:)

12 személyre

  • 3 kg közepes uborka (nem kígyóubi)
  • 2.5 l víz

Az ötliteres üvegbe:

  • 3 evőkanál só
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 0.25 db friss tormagyökér
  • 5 dkg száraz fehérkenyér csücske
  • kaporszár
  • 1 mokkáskanál bors, koriander
  • egész kömény
  • pár gézlap

Elkészítés

Felforralom a vizet a sóval, langyosra hűtöm. Alaposan megsikálom a fürtös uborkákat, megtisztítom a fokhagymát, tormát, megmosom a kaporszárat. Oldalára fektetem a gondosan elmosott üveget, beleteszem a fele kaprot, szorosan beleillesztem az uborkákat, közé rakom a duci fokhagymákat, babérlevelet, tormát. Felállítom a megtelt üveget, a maradék kaprot beledugdosom, rászórom a kimaradt fűszert, ráöntöm a langymeleg sós levet, hogy tele legyen az üveg. Gézlapba csomagolom a száraz kenyérvéget, a lé tetejére teszem, majd másik gézzel letakarom és lekötöm a száját, hogy érje a levegő.

Napos helyen 4-5 napig érlelem. Megkóstolom, s ha kellően érett, jó ízű, átteszem az uborkát 1-2 l-es üvegekbe, rászűröm az 1-1 késhegynyi, szalicillel elkevert levet. Rácsavarom az üvegek tetejét, mely alatt folpack közé hintett kevés szalicil akadályozza meg a káros baktériumok elszaporodását.


Nanó télálló kovászos uborkája recepthez kapcsolódó receptek

Nanó télálló kovászos uborkája

Nanó télálló kovászos uborkája

Télálló a kamrában, ha érés után kisebb üvegekbe helyezem, és elegendő mennyiséget készítek:)

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Nanó télálló kovászos uborkája recepthez

Falusné Balazatics Olga - 2012. június 19. 12345
Én nem teszem napra,de forró sós vízzel öntöm le.Általában négy napot van a sós ,kapros,fokhagymás vízben.Szűröm,levét visszaöntöm,hűtőben tárolom.Hetente kell öt literes üveggel gyártanom,gyorsan elfogy.Ebben a nagy melegben kitűnő!
Vica - 2012. június 19. 12345
Én a kovászos uborkát kenyér helyett krumplival kovászolom. Az uborkát megmosom, villával megszurkálom, 1 liter vízhez adok egy rendes evőkanál - nem finom- , hanem asztali sót . A vizet felforralom a sóval, az üveg aljára sok kaprot teszek, majd rá az uborkát. Ráöntöm a forró sós levet és a tetejére két krumplit szeletelek. Nagyon finom, és nem kell leszűrni, csak a krumplit kell ledobni róla.