Nanó tőtikéje recept

Nanó tőtikéje
4.5 6

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
2952

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nagymamám készítette így, s tudományát a múlt század első felében Erdélyből hozta.

15 személyre

  • 3 kg házi kovászolású gyalult savanyúkáposzta
  • 10 db savanyított káposztalevél
  • 10 db édes káposztalevél
  • 10 db szőlőlevél
  • 1.5 kg darálthús
  • 30 dkg rizs
  • 3 db tojás
  • 3 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 evőkanál vegeta
  • 1 evőkanál só
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál csípős paprikakrém
  • 2 db babérlevél
  • 1 l édes paradicsomlé
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 dl olaj
  • 2 kg kocsonyahús, bőrke

Elkészítés

A darálthúst elkeverem a tojásokkal, a sós vízben félig főtt és kissé kihűtött rizzsel, a vegetával, borssal, köménnyel, 1 evőkanál paprikával, belenyomok 3 gerezd fokhagymát, 1 evőkanál őrölt paprikát, 1 teáskanálnyi csípős paprikakrémet, a köményt. A 2 fej vöröshagymát megdinsztelem 3 evőkanál olajban. Hozzáadom a masszához, ízesre keverem.

Az édeskáposzta-leveleket forró, sós vízben 2 percre blansírozom, a szőlőleveleket csak pár másodpercig. Az összes levelet megtöltöm a darálthúsos-rizses-fűszeres keverékkel. Egy jó nagy fazekat kikenek a maradék olajjal, alul és körben beszórom a liszttel és a másik kanálnyi pirospaprikával. A harmad sav.káposztát a lábas aljára teszem 1/2 fej karikára vágott vöröshagyma és a fele kocsonyahús társaságában, amit előzőleg 3-4 percig forró, sós vízben átfőztem, majd leszűrtem. Erre jön szorosan, napsugaras elrendezésben a fele káposztás töltelék, 1 babérlevél, 1 szeletelt fokhagyma és 1/2 szeletelt vöröshagyma. Megint gyalult sav.káposzta következik a maradék forrázott kocsonyahússal, rákerül ismét napsugaras elrendezésben a maradék tőtike, 1 babérlevél, 1 szeletelt fokhagyma, betakarva a várakozó gyalult káposztával.

Ha megfelelően választottuk a fazék méretét, akkor még maradt benne hely, hogy nyakon önthessük mindezt a maradék csípős paprikakrémmel elkevert 1 liter édes paradicsomlével. Kislángon felforraljuk, majd takarékon, alig-alig rotyogva 3 órát főzzük, közben meg-megrázogatjuk, de sohasem kavargatjuk a fazekat. Az eredmény fenséges lesz. Mélyebb tálkákban, tejföllel nyakon öntve tálaljuk.


További Szezon kategóriák

Nanó tőtikéje

Nanó tőtikéje

Nagymamám készítette így, s tudományát a múlt század első felében Erdélyből hozta.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Nanó tőtikéje recepthez

Sipos eva - 2011. május 20.
Hat igen, igy kel kinezzen az igazi toltottkaposzta,en is keszitem ,itt Erdelyben a szekelyfoldon igy a termeszetes,
thumb
vajdamarta - 2010. december 27.
Bocs, Ági, még sosem lett 'mamma', s nincs szétfőzve. Próbáld ki! Az íze így is feledhetetlen. A savanykás káposztás paradicsom lében a töltelék és a mellé rakott oldalasdarab, bőrös kocsonyahús lassabban puhul meg, a forrponton tartás miatt épp csak lebegve rotyog a teteje, emiatt így, lefedve nagyon ízesre fő. Ha a rizst előfőzés nélkül tenném bele, megkeményítené a töltelékemet. Régesrégen már próbáltam nyers rizzsel töltve, ezért tudom:) Pár hete olvastam a konfitált elkészítésről. Kis hőfok - sok idő. Szívből örülök, hogy a tied olyan hamar elkészül és finom is. Szívesen olvasom a receptjeidet. Szeretettel: Márti
Ági - 2010. szeptember 30.
Nem tudom mért kell előfőzni a rizst, és mért kell szétfőzni az egész ételt. Én a rizst nyersen teszem bele, és csak 50, esetleg 60 percig főzöm, különben mamma lesz belőle.Attól függ, dupla falú e a fazék.Próbáljátok ki, nem marad nyers.