Napraforgó kalács recept

Napraforgó kalács
4 7

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Szánter

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
9776

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 60 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 4 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj a kenéshez
  • 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés

Kimérjük a hozzávalókat. Meglangyosítjuk a tejet, és megfuttatjuk az élesztőt. Összedolgozzuk a hozzávalókkal, kicsit keményebb tésztát dagasztunk. 20-25 percig kelesztjük.

Kettévesszük a tésztát és most jön a formázás.

O O O O O O gombóc+

O O O O O O+ o (1-kicsi) gombóc) Az első hat gombócot tányér nagyságúra nyújtjuk, a felső oldalát megkenjük olvasztott vajjal és egymásra rakjuk. A hatodik gombócot kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy lelógjon a többi oldalára.

Éles késsel nyolc részre vágjuk úgy, hogy a szélétől kb. 1 cm maradjon el. Majd a közepétől kiindulva kihajtjuk a szirmokat. A közepe kerek lesz, amibe a másik hat lapot tesszük.

Kinyújtjuk a másik hat gombócot kistányér nagyságúra, és az előzőekben leírtak szerint rakjuk össze. Az üres részbe tesszük, és nyolc részre vágjuk úgy, hogy a szirmok a nagy szirmok közepére essenek. Kihajtjuk a kicsi szirmokat. A hetedik, kicsi gombócot kicsit ellapítjuk és az üres részbe tesszük.

20- 25 percig kelesztjük, majd megkenjük tojással és megszórjuk ristálycukorral. Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. Sütési hőfok: 180 °C. Sütési mód: alul-felül sütés.


Napraforgó kalács recepthez kapcsolódó receptek

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Napraforgó kalács recepthez

Pető Istvánné - 2012. május 18.
Megsütöttem, ,a vejem szülinapjára, nagyon tetszett a vendégeknek, és pilanatokon, belül el is fogyott, a fotó a facebook oldalalamon.
Mozsu - 2011. november 06.
Köszönöm a receptet, megcsináltam, gyönyörű lett. Az ízét nem tudom, mert ajándékba sütöttem.
thumb
Szánter - 2011. november 03.
Természetesen lehet csokit is meg pudingot is rá kenni. Én nem próbáltam még,de szerintem finom lenne! Mákit már szórtam rá és nagyon finom volt. A cukor mennyiséget lehet növelni ha valaki édesebb szájú!
Prohászka Béláné - 2011. november 03.
Gyönyörű!!!!! És csokikrém hol van belőle???????????????? Rétegenként tehetek rá? Nálunk üresen nem eszik!!!! Szerintem lehet ráfolyatni olvasztott csokit, vagy pudingot. Véleményt kérek. Köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!!!
thumb
vajdamarta - 2010. augusztus 19.
Terike, ibi1950 és szanter is nagyon ügyes. Én szombaton sós vajjal kenve rakom egymásra és formázom majd a fenti szerint. Sör-bor korcsolyának így lesz igazán jó. Nagyon tetszik!
madocsa - 2010. augusztus 04.
ez nagyon jól néz ki, egyszer biztosan megcsinálom! ha tudsz küldj még ilyeneket, sok fantázia van benne, a vendégek tutira mind a csodájára járnak :-)
thumb
ibi1950 - 2010. július 14.
A Terike néni féle mákos még inkább napraforgó, mert olyan mint amikor a napraforgószemek beérnek, tehát besötétülnek. A máktól olyan hatást kelt.
laca - 2010. július 06.
ez de szép;)