Narancsdzsem recept

Narancsdzsem
4.5 9

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
bankiani

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
1857

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Télen is lehet befőzni gyümölcsöket, a narancs íze és illata karácsony tájékán átlengi a lakást, az adventi készülődés egyik fontos pillanata, mikor a család együtt süti a mézes sütiket, a narancs dzsemet, amit a süteményekhez használunk fel. Ebből a mennyiségből 4 db 2 dl-es üveggel lett, ami ebben az időszakban felhasználható.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 2 kg narancs
  • 0.5 kg citrom
  • 1 csomag 3:1-ben dzsemfix
  • 0.5 kg kristálycukor
  • víz

Elkészítés

A narancsok héját jól megmossuk, majd zöldségszeletelővel vékony csíkokat vágunk belőle, úgy, hogy a keserű fehér rész ne kerüljön bele. A citromot szintén jól megmossuk, ebből is metszünk egy keveset, kevés vizben 10 percet forraljuk kevés cukorral. Erre még szükségünk lesz, mert a narancsdzsemhez adjuk.

A narancs szeleteket megtisztitjuk a hártyáktól, kicsi darabokra vágjuk, ugyan így a citromot is. Feltesszük és elkezdjük a lekvárt főzni, aztán hozzáadjuk az előre átfőzött héjakat és azzal tovább főzzük, közben belekerül a dzsemfix, valamint a cukor, ezzel már csak 20 percig főzzük, hogy könnyü dzsemünk legyen. Üvegekbe rakjuk és felfelé fordítva tartjuk 5 percig, majd visszafordítjuk és eltesszük a kamrába.


Narancsdzsem recepthez kapcsolódó receptek

Narancsdzsem

Narancsdzsem

Télen is lehet befőzni gyümölcsöket, a narancs íze és illata karácsony tájékán átlengi a lakást, az adventi készülődés egyik fontos pillanata, mikor a család…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Narancsdzsem recepthez

BANKIANI - 2012. január 12.
Kedves Bableves! A receptben leirtam mindent, hogy a narancsból vékony csikokat vágjunk le és a citromból is /értelemszerüen nem az egész mennyiségból, hiszen a levágott csikok a dzsemünk diszitésére szolgál, mivel együtt főzzük a hártyájától megfosztott rostos belével/, kevés vizben 10 percig átfőzzük, mert nehezen puhulna meg előfőzés nélkül, leszürjük és utána tesszük bele és együtt főzzük a többivel. De ha a kevés szirupos vizet is hozzáönti sem lesz belőle baj, hiszen a befőzőfix és a cukor nagyon besüriti a dzsemet. A 2 kg/10 db/ narancsból 3-4 db-ot, a citromból 2 db-ot hámoztam meg a szép részeket, és főztem együtt, és ugy pucolva meg, hogy a fehér hártyából semmi sem kerülhet bele, mert akkor keserü lesz. A képen a 3 tányérból a legfelsőn látszik a narancshéj darabka, ezért csak kevés kell bele, hiszen diszitésnek szántam. A különleges gyümölcsdzsemek befőzése nem nehéz, ha ugy havonta egyszer valamit befőzünk, hiszen már rutinossá válunk, próbálkozni kell az izekkel is, szegfüszeggel, csillagánizzsal is diszithetjük, sőt ebbe a vizbe azt is belefőzve, aromás izhatással szembesülünk. Mégegyszer azt ajánlom, hogy próbáljon kreativ lenni, saját magunknak is kell kikisérletezni dolgokat, mert a másiktól csak a technikát tudjuk ellesni, de ha kreativak vagyunk uj izeket is tudunk varázsolni. Nekem eddig egyetlen befőzésem sem sikerült ugyanolyanra, mert sok függ a hangulatomtól, a gyümölcsöktől, az izesitéstől. Köszönöm kedves kérdését, és azt, hogy elolvasta a receptet, tehát felfigyelt rá, és megpróbálja elkésziteni, az egyébként nagyon egyszerü receptet. Sok sikert, és jó befőzést kivánok Önnek, teljen benne öröme, és másoknak is ezt kivánom igy az év elején. Bánki Anikó.
Bableves - 2012. január 12.
Kedves Bankiani! Nagyon szeretném megcsinálni ezt a narancsdzsemmet, de néhány dolgot nem értek. Amit előzőleg narancsot és citromot felteszel vízbe főzni cukorral, ott mennyi narancsot és citromot használsz? Mennyi vízben? Gondolom nem mindegy, hogy fél liter, vagy egy deci, hiszen ahogy írod, ez a mennyiség belekerül a lekvárba. Ezekből ha jól értem zöldségszeletelővel vágsz le darabokat? Ha jól gondolom a narancsot pucolva szeded gerezdekre, aztán utána kockázod fel őket. Felteszed a felkockázott gyümölcsöt, és mikor öntöd rá az előzőleg elkészített levet? És a zselatinfixet? Nagyon várom a válaszod, mert lekvárt szeretnék főzni :) Köszönöm!