Narancsos-citromos sütőtök dzsem recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Mi idézhetné fel jobban az aranyló nyarat ennél a napsütötte, rostanyagban, karotinban, D-vitaminban gazdag sütőtök dzsemnél?
A recept hozzávalói ( személyre)
A hozzávalók
- 2 kg sütőtök-hús
- 1 db narancs reszelt héja és kifacsart leve
- 2 db narancs filézett húsa
- 1 db citrom leve
- 80 dkg kr. cukor
- 2 csomag 2:1-ben dzsemfix kisujjnyi reszelt gyömbér kevés szalicil
- 1 kisujjnyi reszelt gyömbér
- 0 kevés szalicil
Elkészítés
A sütőtök húsát kockára vágjuk, a narancsfiléket, a gyömbért és a vizet hozzáadjuk, alig fél óra alatt pépesre főzzük, botmixerrel pépesítjük, majd újból felforraljuk. A cukrot elkeverjük a dzsemfix-szel, az előírás szerint a tökhöz adjuk. Belekeverjük a reszelt narancshéjat, a citromlevet és a narancsok levét is. Kevergetve pár percig forraljuk. Forrón tiszta csavaros kis üvegekbe merjük, dupla folpackkal befedjük, majd a 2 réteg közé kevés szalicilt teszünk. Lezárjuk, fejre állítjuk, hűtőtáskába tesszük. Másnap kivesszük és talpukra állítva a kamra polcára helyezzük az üvegeket.
Pirítósra kenve vagy csak úgy, magában kanalazgatva nosztalgiázhatunk a nyár után. Felbontás után hűtőszekrényben tartjuk.
Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta