Narancsos-mazsolás kalács dióval recept

Narancsos-mazsolás kalács dióval
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
2772

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a gyümölcsös-diós kalácsot mindenki szívesen fogyasztja reggelire vagy tízóraira, annál is inkább, mert alig van benne zsiradék. Jólesik a délutáni teához is.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 50 dkg fehér kenyérliszt (BL 80)
  • 17.5 dkg porcukor
  • 1 zacskó szárazélesztő
  • 3 dl félzsíros tej
  • 7 dkg vaj
  • 1 db felvert közepes tojás
  • 5.5 dkg finomra aprított pörkölt dióbél
  • 3.5 dkg mazsola
  • 3 db narancs reszelt héja
  • 12.5 dkg szitált porcukor a máz elkészítéséhez
  • 2 evőkanál frissen facsart narancslé
  • só ízlés szerint

Elkészítés

Egy nagy tálban összekeverünk 22,5 dkg lisztet és 7 dkg porcukrot az élesztővel és a sóval. A tejhez 5,5 dkg vajat adunk, meglangyosítjuk, majd összekeverjük a liszttel. Beleütjük a tojást. Beledolgozunk még 17,5 dkg lisztet úgy, hogy 2-3 percig erősen keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától.

A maradék liszttel beszórjuk a munkafelületet. Kiborítjuk a nyers masszát a pultra, és 10 percig dagasztjuk, hogy sima és ruganyos tésztát kapjunk, közben annyi lisztet dolgozunk bele, hogy ne ragadjon. Egy nagy tálat kikenünk 1 kiskanál olívaolajjal. Beletesszük a tésztát, majd körbeforgatjuk, hogy mindenütt érje az olaj. Nedves konyharuhával letakarjuk, és 10 percig pihentetjük.

Közben kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. A diót és a mazsolát összeforgatjuk a maradék porcukorral és 1 evőkanál reszelt narancshéjjal, majd félretesszük. Megolvasztjuk a maradék vajat, ezt is félretesszük. A tésztát a tepsibe helyezzük, és kialakítunk belőle egy 35x23 cm-es ovális formát.

Bekenjük az olvasztott vajjal. Hosszában három egyenlő szélességű részre osztjuk, de nem vágjuk szét. A két szélsőrészt legfeljebb 7,5 cm hosszú és 2,5 cm széles csíkokban bevagdaljuk. A diós tölteléket ráterítjük a középső részre. Ráhajtjuk a csíkokat, a végeket jól lenyomkodjuk. Letakarjuk egy konyharuhával. Meleg helyen körülbelül 45 percig kelesztjük, vagy addig, amíg a térfogata csaknem a kétszeresére nő.

Közben a sütőt 190 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 5-ös fokozat). Körülbelül 20 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsot. Rácsra tesszük, és 15 percig hűlni hagyjuk. Ezalatt a mázhoz összekeverjük a porcukrot a maradék narancshéjjal és a narancslével. A keveréket a még meleg tészta tetejére csurgatjuk. Melegen vagy langyosan tálaljuk.

Tipp:

• A fehér lisztet helyettesítsük fele részben teljes kiőrlésűvel, ami több élelmi rostot tartalmaz. Mazsola helyett aszalt áfonyát, cseresznyét is használhatunk.

Miért egészséges?

• A házi készítésű gyümölcskenyér zsír-, só- és cukortartalmát magunk határozhatjuk meg. Képzelőerőnkre hagyatkozva nagyszerű alkalom nyílik arra, hogy élelmi rostokban gazdag nyersanyagokat, például dió- és mandulaféléket vagy különféle magvakat süssünk a tésztába.

A recept tápértéke:

Energia 257 kcal, zsír 7 g (ebből telített 3 g), fehérje 5 g, szénhidrát 47 g, nátrium 37 mg (só 0,09 g), élelmi rost 1 g.


Narancsos-mazsolás kalács dióval recepthez kapcsolódó receptek

Narancsos-mazsolás kalács dióval

Narancsos-mazsolás kalács dióval

Ezt a gyümölcsös-diós kalácsot mindenki szívesen fogyasztja reggelire vagy tízóraira, annál is inkább, mert alig van benne zsiradék. Jólesik a délutáni teához is.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Narancsos-mazsolás kalács dióval recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. március 08.
Nagyon tetszik,és finom lehet ez a kalács.