Narancsos-mazsolás kalács dióval recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
Ezt a gyümölcsös-diós kalácsot mindenki szívesen fogyasztja reggelire vagy tízóraira, annál is inkább, mert alig van benne zsiradék. Jólesik a délutáni teához is.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 50 dkg fehér kenyérliszt (BL 80)
- 17.5 dkg porcukor
- 1 zacskó szárazélesztő
- 3 dl félzsíros tej
- 7 dkg vaj
- 1 db felvert közepes tojás
- 5.5 dkg finomra aprított pörkölt dióbél
- 3.5 dkg mazsola
- 3 db narancs reszelt héja
- 12.5 dkg szitált porcukor a máz elkészítéséhez
- 2 evőkanál frissen facsart narancslé
- só ízlés szerint
Elkészítés
Egy nagy tálban összekeverünk 22,5 dkg lisztet és 7 dkg porcukrot az élesztővel és a sóval. A tejhez 5,5 dkg vajat adunk, meglangyosítjuk, majd összekeverjük a liszttel. Beleütjük a tojást. Beledolgozunk még 17,5 dkg lisztet úgy, hogy 2-3 percig erősen keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától.
A maradék liszttel beszórjuk a munkafelületet. Kiborítjuk a nyers masszát a pultra, és 10 percig dagasztjuk, hogy sima és ruganyos tésztát kapjunk, közben annyi lisztet dolgozunk bele, hogy ne ragadjon. Egy nagy tálat kikenünk 1 kiskanál olívaolajjal. Beletesszük a tésztát, majd körbeforgatjuk, hogy mindenütt érje az olaj. Nedves konyharuhával letakarjuk, és 10 percig pihentetjük.
Közben kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. A diót és a mazsolát összeforgatjuk a maradék porcukorral és 1 evőkanál reszelt narancshéjjal, majd félretesszük. Megolvasztjuk a maradék vajat, ezt is félretesszük. A tésztát a tepsibe helyezzük, és kialakítunk belőle egy 35x23 cm-es ovális formát.
Bekenjük az olvasztott vajjal. Hosszában három egyenlő szélességű részre osztjuk, de nem vágjuk szét. A két szélsőrészt legfeljebb 7,5 cm hosszú és 2,5 cm széles csíkokban bevagdaljuk. A diós tölteléket ráterítjük a középső részre. Ráhajtjuk a csíkokat, a végeket jól lenyomkodjuk. Letakarjuk egy konyharuhával. Meleg helyen körülbelül 45 percig kelesztjük, vagy addig, amíg a térfogata csaknem a kétszeresére nő.
Közben a sütőt 190 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 5-ös fokozat). Körülbelül 20 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsot. Rácsra tesszük, és 15 percig hűlni hagyjuk. Ezalatt a mázhoz összekeverjük a porcukrot a maradék narancshéjjal és a narancslével. A keveréket a még meleg tészta tetejére csurgatjuk. Melegen vagy langyosan tálaljuk.
Tipp:
• A fehér lisztet helyettesítsük fele részben teljes kiőrlésűvel, ami több élelmi rostot tartalmaz. Mazsola helyett aszalt áfonyát, cseresznyét is használhatunk.
Miért egészséges?
• A házi készítésű gyümölcskenyér zsír-, só- és cukortartalmát magunk határozhatjuk meg. Képzelőerőnkre hagyatkozva nagyszerű alkalom nyílik arra, hogy élelmi rostokban gazdag nyersanyagokat, például dió- és mandulaféléket vagy különféle magvakat süssünk a tésztába.
A recept tápértéke:
Energia 257 kcal, zsír 7 g (ebből telített 3 g), fehérje 5 g, szénhidrát 47 g, nátrium 37 mg (só 0,09 g), élelmi rost 1 g.