Narancsos szalagos fánk

Narancsos szalagos fánk

Még nincs vége a farsangnak, még itt a fánk szezonja. Egyik napilapunk mellékletében akadtam rá erre a narancsos fánkra, és nagyon megtetszett a recept. Kipróbáltam, nagyon ízletes, szép, és finom, gondoltam közreadom. Jó sütkérezést kívánok.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 70 dkg liszt
  • 5 púpozott evőkanál porcukor
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 0.5 dl rum
  • 3.5 dl langyos tej
  • 3.5 dkg friss élesztő
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 db narancs reszelt héja
  • olaj a sütéshez
  • porcukor, és lekvár a tálaláshoz
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az élesztőt kevés cukorral, és kevés langyos tejben elkeverjük, felfuttatjuk. A tálba szitáljuk a lisztet, és a többi hozzávalót beletesszük, az olvasztott vaj kivételével, majd a felfuttatott élesztővel együtt lágy tésztát dagasztunk, a legvégén bele dolgozzuk az olvasztott vajat. Letakarva, kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük, majd visszakeverjük, és letakarva, újból kelesztjük. Amennyiben kelesztőtálat használunk, a kelesztési időt, a felére csökkenthetjük.

Amikor másodszor is megkelt a tészta, lisztezett lapra öntjük, és másfél ujjnyi vastagra kisodorjuk, majd egy 6-6,5 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. Lisztezett konyharuhára rakjuk, és egy másikkal letakarjuk, A leeső részeket, újra gyúrjuk, nyújtjuk, és szaggatjuk. Kb. 30 db fánkunk lesz.

A kelesztés után, egy lábasban olajat melegítünk, legalább kétujjnyi legyen az olaj, és kis lángon sütjük a fánkokat, először fedő alatt kb. 1,5 percig, majd megfordítva, fedő nélkül is körülbelül ennyi ideig. Mielőtt az olajba tesszük, a közepüket benyomjuk az ujjbegyünkkel, és ezzel a mélyedéssel lefele fordítva tesszük az olajba. A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, így leitatjuk róla a felesleges olajat. Porcukrozva, lekvárral kínáljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!!