New York sajttorta recept
Beküldő: marcello Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Ez a sajttorta csupán attól New Yorki, hogy szebb, magasabb és finomabb a többi sajttortánál.
A recept hozzávalói ( személyre)
a tésztaréteghez:
- 20 dkg darált zabkeksz (zabfalatok tökéletes)
- 10 dkg olvasztott vaj
a sajtkrémhez:
- 50 dkg natúr krémsajt (ez kb. 2,5 csomag)
- 2 db tojás
- 15 dkg porcukor (lehet a fele méz)
- 3 ek zsírós tejföl
- 1 ek vaníliaaroma
- 1 db citrom reszelt héja
- 0.5 db citrom leve
- 2 tk étkezési keményítő
- 2 ek vízben elkeverve
tetejére díszítésnek:
- 0 pár evőkanálnyi fanyar gyümölcslekvár
Elkészítés
Tészta elkészítése: fogjuk a kimért zabkekszet (amihez cukor sem kell, ha győri édes zabfalatokat használunk), és egy robotgépben morzsává törjük. Erre öntünk feleannyi vajat, az egészet jól elkeverjük, majd egy vajjal kikent (vagy az alján sütőpapírral bélelt) tortaformába kanalazzuk, és a végén egy pohár aljával egyenletesen jó alaposan lenyomkodjuk. A kekszes alapot 180 fokos sütőben kb. 6-8 perc alatt elősütjük.
A krém elkészítése: egy keverőtálba öntjük a krémsajtot és a többi hozzávalóval kézi habverővel szép lassan, de alaposan elkeverjük. Ha elektromos keverőgépet használunk, akkor alacsony fokozaton dolgozzunk, mert itt nem az a lényeg, hogy habosra verjük a krémet, sőt. Minél kevésbé levegős, annál jobb, hiszen nem fog sülés után összeesni. Lépésenként édesítsünk, amikor már a citromot beletettük, de a nyers tojást még nem, és kóstoljunk, hogy ott hagyjuk abba a cukrozást, amilyen édesség az ínyünkre való.
Az étkezési keményítő jobb, remegősebb és masszívabb állagot kölcsönöz a tortának, úgyhogy ha lehet, liszt helyett ezt használjunk. Ha a krémet kikevertük, öntsük rá a kekszrétegre, és dugjuk vissza a sütőbe, amit úgy állítsunk be, hogy vagy alulról adja a hőt vagy légkeverve, de semmiképp se felülről, mert így túl hamar megpirulna a torta teteje. A fenti módon 170-180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. A sajttorta akkor van kész, amikor a krém oldala már elvált a tortaformától és finoman elkezdett bebarnulni, de a torta teteje még nem pirult meg. Tűpróbával ellenőrizhetjük is: a lényeg, hogy kocsonyásan remegős állagot kapjunk, a hűtőben még úgyis meg fog dermedni az egész.