Nyári leves grízgaluskával recept
|
Beküldő: Ilka Nehézség: Elkészítési idő: 75 perc
Megnézték: |
Nem kizárólag szezonális étel, már más évszakban is elkészíthető.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db zöldpaprika
- 2 db érett paradicsom
- 1 nagy csokor zellerlevél
- pirospaprika
- só, bors
A grízgaluskához:
- 1 diónyi zsír
- 1 db tojás
- 1 késhegynyi étkezési szódabikarbóna
- só, bors
- 1 csokor aprított zöldpetrezselyem
- búzadara - amennyit felvesz
Elkészítés
Kevés zsiradékon a hagymából, pirospaprikából pörköltalapot készítünk, beledobjuk a négyrét vágott zöldpaprikákat és paradicsomokat, valamint a nagy csokor zellerzöldet. Felöntjük kb. 3 liter vízzel. Lassú tűzön kb. 1 órán át főzzük, amíg a zöldségek benne meg nem puhultak.
Ezek után átpaszírozzuk (nem mixeljük, hanem egy erősebb tésztaszűrőn erőteljesen átnyomkodjuk, úgy ahogy a halászlé alaplevet is szoktuk). Visszaöntjük a fazékba, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, esetleg egy húsleveskockával. Újraforrás után beleszaggatjuk a grízgaluskákat.
A galuskát úgy készítjük, hogy a diónyi zsírhoz (hangsúlyzom, hogy ZSÍRHOZ) keverjük a hozzávalókat, annyi búzadarával, hogy nagyon kemény állagú masszát kapjunk. Egy-egy diónyi mennyiséget teszünk a forrásban lévő levesbe, mert a szódabikarbóna miatt nagyon megdagad. Lapos kanállal óvatosan néhány perc múlva megfordítjuk, így egy kellemes, nem szétfövő, de mégis lágy galuska lesz a végeredmény. A galuskát úgy ellenőrizzük, hogy egyet kivéve kettévágjuk, hogy meggyőződjünk a helyes állagáról és természetesen az ízéről.
Nyári leves grízgaluskával recepthez kapcsolódó receptek
