Nyári leves grízgaluskával recept

5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Ilka

Nehézség:

Elkészítési idő:

75 perc

Megnézték:
1540

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nem kizárólag szezonális étel, már más évszakban is elkészíthető.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db érett paradicsom
  • 1 nagy csokor zellerlevél
  • pirospaprika
  • só, bors

A grízgaluskához:

  • 1 diónyi zsír
  • 1 db tojás
  • 1 késhegynyi étkezési szódabikarbóna
  • só, bors
  • 1 csokor aprított zöldpetrezselyem
  • búzadara - amennyit felvesz

Elkészítés

Kevés zsiradékon a hagymából, pirospaprikából pörköltalapot készítünk, beledobjuk a négyrét vágott zöldpaprikákat és paradicsomokat, valamint a nagy csokor zellerzöldet. Felöntjük kb. 3 liter vízzel. Lassú tűzön kb. 1 órán át főzzük, amíg a zöldségek benne meg nem puhultak.

Ezek után átpaszírozzuk (nem mixeljük, hanem egy erősebb tésztaszűrőn erőteljesen átnyomkodjuk, úgy ahogy a halászlé alaplevet is szoktuk). Visszaöntjük a fazékba, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, esetleg egy húsleveskockával. Újraforrás után beleszaggatjuk a grízgaluskákat.

A galuskát úgy készítjük, hogy a diónyi zsírhoz (hangsúlyzom, hogy ZSÍRHOZ) keverjük a hozzávalókat, annyi búzadarával, hogy nagyon kemény állagú masszát kapjunk. Egy-egy diónyi mennyiséget teszünk a forrásban lévő levesbe, mert a szódabikarbóna miatt nagyon megdagad. Lapos kanállal óvatosan néhány perc múlva megfordítjuk, így egy kellemes, nem szétfövő, de mégis lágy galuska lesz a végeredmény. A galuskát úgy ellenőrizzük, hogy egyet kivéve kettévágjuk, hogy meggyőződjünk a helyes állagáról és természetesen az ízéről.


Nyári leves grízgaluskával recepthez kapcsolódó receptek

A kép nem található/var/www/vhosts/www.receptvarazs.hu/

Nyári leves grízgaluskával

Nem kizárólag szezonális étel, már más évszakban is elkészíthető.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Nyári leves grízgaluskával recepthez

thumb
Ilka - 2011. november 08.
Végtelenül sajnálom, hogy két alkalommal is ilyen kudarcélmény ért. Bevallom én még nem jártam hasonlóképpen, de semmiképp se gondolj arra, hogy a hiba a keménységben van. Hiszen az a lényege, mert különben szétfő, szétesik. Véleményem szerint az alapanyagok frissességével lehetett a baj, hiszen nekem sem sikerült mindíg 100 %-osra, mert vagy nem volt teljesen friss a tojás, lejárt a szavatossága a szódabikarbónának, netán régi volt a búzagríz. A zsír is jó, ha jobb minőségű. Én egyébként kevés ételt készítek zsírral, de ha már arról van szó, akkor az legyen kacsa- vagy libazsír. Persze ez tényleg csak ötletelés. Kívánom, hogy ne menjen el a kedved ettől az üdítő, kellemes levestől, mely után bármiféle másodikat az asztalra tehetsz, nem kell "összeválogatni". S a későbbiekben is nagyon-nagyon keményre állíts össze a galuska alapanyagát, olyannyira, hogy a kanál szinte meggörbüljön. Remélem legközelebb már sikerélményről számolsz majd be. Addig is üdvözöllek: Ilka
Ildikó - 2011. október 30.
Szia Ilka! Engem a grízgombóc része érdekelne a receptnek. Az első két próbálkozásra isteni, óriási daragaluska-gombócokat kreáltam, de aztán egy darabig nem csináltam, és most egymás után kétszer se sikerült, ami persze elkeserített. Nem tudom, mit csinálok másképp, mint először. Most a gombócok egyrészt nem nőnek meg akkorára, másrészt a belsejük elszürkül, és egy kemény mag alakul belőlük, mintha nem is grízből lenne. Nagyon furcsa. Lehet, hogy túl keményre gyúrom a tésztát, vagy a gombócot magát, és a leves nem tud bejutni a maghoz, hogy megfőzze? Előre is köszi az ötletelést :-)