Nyári piskótatekercs recept

Nyári piskótatekercs
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
2048

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A megtöltött piskótatekercset mindig frissen tálaljuk. A tésztát azonban előre kisüthetjük; ilyenkor csak felgöngyöljük, fóliába csomagoljuk, és 1 napra a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe tesszük.

1 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 3 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 12 dkg liszt
  • vaj a tepsi kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 15 dkg habtejszín
  • 0.5 kiskanál őrölt vanília
  • 7.5 dkg túró
  • 12 dkg kis szemű földieper
  • 1 db érett, őszibarack vagy nektarin
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítés

A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük, a tepsit kivajazzuk, vagy sütőpapírral kibéleljük.

A piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval forró vízfürdő fölött habosra keverjük. Rászitáljuk a liszt felét, és habverővel óvatosan beleforgatjuk. Rászitáljuk a maradék lisztet, és belekeverjük, végül 1 evőkanál langyos vizet adunk hozzá.

A tésztát a tepsiben egy 25×30 cm-es lappá nyújtjuk, és a forró sütőben 10–12 perc alatt aranysárgára sütjük. Akkor van kész a sütemény, ha szépen felemelkedett és a tűpróba szerint átsült. A kisült piskótát egy nagyobb sütőpapírra borítjuk, és az aljáról vigyázva lehúzzuk a sütőpapírt.

A keményre sült széleket körben levágjuk, és az egyik hosszabb oldaltól 2,5 cm-re kissé behasítjuk a tésztát, hogy könnyebben felgöngyölhessük majd.

A piskótalapot a bevágott hosszabb oldalától indulva a sütőpapírral együtt lazán feltekerjük. A göngyöleg végét lefelé fordítva süteményes rácsra tesszük és kihűtjük. megmossuk az epret, leszedjük a kocsányát, és négyfelé vágjuk. Megmossuk a nektarint vagy az őszibarackot, félbevágjuk, kimagozzuk és feldaraboljuk.

A piskótalapot kigöngyöljük, a sütőpapírt eltávolítjuk. A tejszínt a vaníliával kemény habbá verjük. A túrót krémesre keverjük, és összeforgatjuk a tejszínhabbal. Rákenjük a piskótára úgy, hogy a széleken egy 1 cm-es sávot szabadon hagyunk. A feldarabolt gyümölcsökből egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit rászórjuk a krémre, majd a süteményt a hosszabbik oldalánál indulva feltekerjük. Tálalótálra tesszük, meghintjük porcukorral, és a maradék gyümölccsel díszítve tálaljuk.

Tipp:

Málnás-csokoládés piskótatekercs - A lisztből 3 evőkanálnyit ugyanennyi kakaóval helyettesítünk, a töltelékhez pedig 17 dkg friss málnát veszünk. Tálalás előtt a kész piskótatekercset vastagon meghintjük kakaóval és porcukorral. Kávés piskóta - A piskótatésztához itt víz helyett 1 evőkanál feketekávét használunk. A tésztát 20–22 cm átmérőjű kapcsos sütőformában, 190 °C-ra (légkeveréses sütő 170 °C, gázsütő 3-as fokozat)előmelegített sütőben 30–35 percig sütjük. Kivesszük a formából, és hűlni hagyjuk. A tortalapot középen, vízszintesen félbevágjuk, és megkenjük baracklekvárral.


Nyári piskótatekercs

Nyári piskótatekercs

A megtöltött piskótatekercset mindig frissen tálaljuk. A tésztát azonban előre kisüthetjük; ilyenkor csak felgöngyöljük, fóliába csomagoljuk, és 1 napra a hűtőbe vagy a…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés