Nyújtófával sodort rétes recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Eddigi életemben sosem mertem hozzáfogni a sodort rétes tésztájának, mert bonyolultnak, időigényesnek hittem, de az Ízőrzők egyik adása meggyőzött az ellenkezőjéről. Ha eltaláljuk a kellő sütési hőfokot, szépen megsül a feltekert tészta közepe anélkül, hogy a külseje megégne. A készítési időbe nem számoltam bele a pihentetést a hűtőben.
A recept hozzávalói ( személyre)
A túrós töltelékhez:
- 1 kg túró
- 2 db tojás ketté választva
- 1 db tojás fehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 5 ek tejföl
- 5 dkg mazsola vagy aszalt vörösáfonya
- 6 ek kekszmorzsa
A 6 rúd tésztájához
- 40 dkg liszt
- 1 db egész tojás
- 3 dl tejföl
- 1 csipetnyi só
- 20 dkg lágy házi sertészsír (15+5 dkg)
A tetejére
- 1.5 dl tejföl
- 1 db tojássárgája
- 2 ek olvasztott zsír
A szóráshoz
- 6 ek vaníliás porcukor
Elkészítés
A lisztet, tojást, tejfölt, sót jól összedolgozzuk a tésztához, vékonyra kisodorjuk, 15 dkg zsírral bekenjük a kezünkkel, feltekerjük, mint a beiglit, így lesz majd leveles. Hat egyenlő részre vágjuk. Ezután 2-3 órára a hűtőbe tesszük. A töltelékhez az aszalványt langyos vízben megmossuk, a túrót áttörjük egy mélyebb tálba, a tejfölt, a tojássárgáját, a citromreszeléket és a cukrokat hozzá adjuk. Habbá verjük a 3 tojásfehérjét, lazán belekeverjük az ízes túróba. A hűtött tésztát egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk, kevés olvasztott zsírral átkenjük, megszórjuk 1-1 ek morzsával, ráterítjük a 6 részre osztott tölteléket. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A töltött lapokat feltekerjük, sütőpapírral bélelt 2 tepsibe tesszük. A tetejüket kevés tejföl-olvasztott zsír-felvert tojás elegyével megkenjük és a forró sütőben 25-30 perc alatt barnáspirosra sütjük. Langymelegen szeleteljük, vaníliás porcukorral megszórjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Készítette: Nyersné Vajda Márta
Nyújtófával sodort rétes recepthez kapcsolódó receptek
Nyújtófával sodort rétes
Hozzászólások a(z) Nyújtófával sodort rétes recepthez




