Nyújtófával sodort rétes

Nyújtófával sodort rétes

Eddigi életemben sosem mertem hozzáfogni a sodort rétes tésztájának, mert bonyolultnak, időigényesnek hittem, de az Ízőrzők egyik adása meggyőzött az ellenkezőjéről. Ha eltaláljuk a kellő sütési hőfokot, szépen megsül a feltekert tészta közepe anélkül, hogy a külseje megégne. A készítési időbe nem számoltam bele a pihentetést a hűtőben.

7 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A túrós töltelékhez:

  • 1 kg túró
  • 2 db tojás ketté választva
  • 1 db tojás fehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 5 ek tejföl
  • 5 dkg mazsola vagy aszalt vörösáfonya
  • 6 ek kekszmorzsa

A 6 rúd tésztájához

  • 40 dkg liszt
  • 1 db egész tojás
  • 3 dl tejföl
  • 1 csipetnyi só
  • 20 dkg lágy házi sertészsír (15+5 dkg)

A tetejére

  • 1.5 dl tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • 2 ek olvasztott zsír

A szóráshoz

  • 6 ek vaníliás porcukor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet, tojást, tejfölt, sót jól összedolgozzuk a tésztához, vékonyra kisodorjuk, 15 dkg zsírral bekenjük a kezünkkel, feltekerjük, mint a beiglit, így lesz majd leveles. Hat egyenlő részre vágjuk. Ezután 2-3 órára a hűtőbe tesszük. A töltelékhez az aszalványt langyos vízben megmossuk, a túrót áttörjük egy mélyebb tálba, a tejfölt, a tojássárgáját, a citromreszeléket és a cukrokat hozzá adjuk. Habbá verjük a 3 tojásfehérjét, lazán belekeverjük az ízes túróba. A hűtött tésztát egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk, kevés olvasztott zsírral átkenjük, megszórjuk 1-1 ek morzsával, ráterítjük a 6 részre osztott tölteléket. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A töltött lapokat feltekerjük, sütőpapírral bélelt 2 tepsibe tesszük. A tetejüket kevés tejföl-olvasztott zsír-felvert tojás elegyével megkenjük és a forró sütőben 25-30 perc alatt barnáspirosra sütjük. Langymelegen szeleteljük, vaníliás porcukorral megszórjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette: Nyersné Vajda Márta