Nyúlhúsleves zöldfűszeres zabkeksszel recept

Nyúlhúsleves zöldfűszeres zabkeksszel

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
1875

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a laktató egytálétel hasonlít a skót húsleveshez, de bárányhús helyett sovány, kockára vágott házinyúlból készül. A jellegzetes ízű tárkony és a felhasznált sokféle zöldség pompás ízt kölcsönöz a levesnek, amelyet a mellé kínált skót zabkeksz még ízletesebbé és laktatóbbá tesz.

4 személyre

  • só é sfekete bors
  • 1 db nagy póréhagyma felkarikázva
  • 1 db vöröshagyma durvára vágva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 db sárgarépa vastagon felkarikázva
  • 2 db zellerszár durvára vágva
  • 10 dkg zöld hüvelyű bab kis darabokra vágva vagy mélyhűtött, darabolt zöld hüvelyű bab
  • 1 evőkanál friss tárkony összevágva vagy 1 kiskanál szárított tárkony
  • 1.2 l csirkealaplé lehetőleg házi
  • 2 kiskanál vörösborecet
  • 1 evőkanál ribiszkezselé
  • 10 dkg hosszú szemű és vadrizs vegyesen
  • 40 dkg sovány házinyúl hús kicsontozva és kockára vágva

A tárkonyos zabkekszhez

  • 1 evőkanál friss tárkony összevágva vagy 1 kiskanál szárított tárkony
  • 0.25 kiskanál só
  • 0.25 kiskanál sütőpor
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 25 dkg közepes szemcseméretű zabliszt

Elkészítés

Egy nagy, vastag fenekű lábasban felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a vöröshagymát, a zellerszárat, a póréhagymát és a sárgarépát, majd óvatosan addig pirítjuk, amíg a vörös- és a póréhagyma fonnyadni nem kezd (5 perc). Hozzáadjuk a húst, és időnként megkeverve még 2-3 percig pirítjuk.

Felöntjük az alaplével és az ecettel, majd belekeverjük a ribiszkezselét és a tárkonyt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd mérsékelve a hőfokot, fedő alatt 30 percig főzzük.

Ezalatt elkészítjük a zabkekszet. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 3-as fokozat). A zablisztet egy tálba tesszük, és hozzákeverjük a tárkonyt, a sót és a sütőport. A megolvasztott vajhoz 4 evőkanálnyi forrásban lévő vizet adunk, majd a zabliszthez keverjük, és kemény tésztává gyúrjuk.

Egy tepsibe lisztet szórunk. A zablisztes masszából cipót formálunk, és a tepsibe tesszük. Lelapítjuk annyira, hogy egy nagyjából 23 cm átmérőjű kört kapjunk. A tészta ekkor még eléggé morzsálódik, ezért ahol megrepedezik, ott az ujjunkkal összenyomkodjuk. (A zabkeksz sütés közben áll össze.) A tészta széleit kézzel kerekre igazítjuk, és éles késsel nyolcfelé vágjuk. 30 percig sütjük, amíg enyhén megpirul. A kisült kekszeket hagyjuk kissé kihűlni.

Beletesszük a rizst a levesbe, és fedő alatt még 15 percig csendesen főzzük. Beledobjuk a zöldbabot, és újból felforraljuk, majd fedő nélkül még 5 percig főni hagyjuk az ételt, ennyi idő alatt a bab is megpuhul.

Megkóstoljuk, és ha szükséges, utánaízesítjük. Előmelegített mélytányérokba merjük, és azonnal tálaljuk. A még meleg zabkeksszel kínáljuk.

Tipp:

• Nyúlragut úgy készíthetünk, hogy a kockára vágott hús helyett 4 nagy darabot használunk. Olyan fazékban készítjük, amelynek a nyele is hőálló. A húst az első lépésben a zöldségekkel együtt megpirítjuk. Kihagyjuk a rizst, az ecetet, és az alaplé felét vörösborral helyettesítjük. Lefedjük, és a tűzhelyen vagy a 160 °C-os sütőben (gázsütőnél 3-as fokozat) másfél óra alatt puhára főzzük. Az utolsó 10 percben hozzáadjuk a zöldbabot. Héjában sült burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.• A vegetáriánus változatnál kihagyjuk a húst, és zöldségalaplét használunk. Az 1. lépésben két póréhagymát és 1 gerezd összezúzott fokhagymát adunk még a zöldségekhez. Az 5. lépésben 20 dkg olasz zöldbabot és 20 dkg csíkokra vágott kelkáposztát is teszünk a levesbe.

Miért egészséges?

• A házinyúl húsa zsírban rendkívül szegény, mégis igen ízletes. A zab és a zabliszt megfelelő mennyiségben tartalmaz oldható rostot, amely csökkenti a vér koleszterinszintjét, és lassítja a cukor felszívódását a szervezetben. Ezáltal stabilizálja a vércukorszintet is.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 610 kcal (2544 kJ), fehérje 33 g, zsír 21 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 74 g, (ebből cukor 8 g), rost 7 g, A-, B1-, B12-vitamin, folsav, niacin, réz, vas, cink, B2-vitamin


Nyúlhúsleves zöldfűszeres zabkeksszel recepthez kapcsolódó receptek

Nyúlhúsleves zöldfűszeres zabkeksszel

Nyúlhúsleves zöldfűszeres zabkeksszel

Ez a laktató egytálétel hasonlít a skót húsleveshez, de bárányhús helyett sovány, kockára vágott házinyúlból készül. A jellegzetes ízű tárkony és a felhasznált sokféle zöldség pompás ízt kölcsönöz a levesnek, amelyet a mellé…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés