Nyúlrillette recept

Nyúlrillette
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

220 perc

Megnézték:
1109

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A hűtőszekrényt még hírből sem ismerő nagyanyáink, dédanyáink zsírosbödönjeiben disznóölés után hónapokig elállt a sülthús, a tepertő. Titka a tisztaság és a bödön tartalmát teljesen belepő zsír volt. Mára hízó híján a mennyiség jóval lecsökkent, a felhasználható húsfajták sora pedig jócskán megnőtt. Sertéshús mellett kacsa, nyuszi, csibe, pulyka, sőt bármilyen máj is alkalmas az elkészítésére. Az előkelően hangzó rillette, a pástétomszerű kenőke hétvégi reggelire, vacsorára felvágottat pótol. Nagyobb mennyiség készítésekor kisebb csavaros üvegekbe öntjük, légmentesen lezárjuk, és a hűvös kamra polcán ’húsbefőttként’ is tárolhatjuk. Fedeles műanyag dobozkákban eltéve a fagyasztást is jól bírja.

20 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A hozzávalók

  • 80 dkg sültnyúl-apróhús csonttal együtt (2 db nyúlé)
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 60 dkg házi zsír
  • 0.5 dl házi zsír
  • 1 nagy fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 dl házi húsleves
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 3 cl brandy
  • 0.5 mokkáskanál frissen őrölt kömény
  • 0.5 mokkáskanál frissen őrölt feketebors
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 3 szem borókabogyó
  • 10 centiméter friss rozmaring
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

A kockára vágott szalonnát ½ dl zsíron lepirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, néhány percig sütjük, majd belekeverjük a sült nyúlhúst. Rátesszük a többi zsírt, beleöntjük előbb a húslevest, majd a bort és a konyakot. Megszórjuk köménnyel, apróra vágott kakukkfűvel, rozmaringgal, tört borókabogyóval, zúzott fokhagymával. Fedő alatt, lassú tűzön 3 órán át konfitáljuk, amíg besűrűsödik, és a zsírban sülni kezd a hús. Addigra már nagyon puha, nagyon ízes lesz. Közben párszor megkeverjük. Ezután leszűrjük a húst, langyosra hűtjük, lefejtjük a csontról, apróra vágjuk. A szűrőben maradt csont nélküli részekkel együtt visszahelyezzük a zsírba, kevergetés közben pár perc alatt felhevítjük. A harmadát azonnali felhasználásra egy kisebbtálba merjük, a többit forrón fedeles tálkákba vagy lezárható cserépedénybe töltjük úgy, hogy a zsír teljesen ellepje. Hűvös kamrában 3-4 hétig tárolhatjuk.

Közvetlen fogyasztásra a tálba merített rillettet hűlés közben többször átkeverjük, ezáltal lazább, pástétomosabb lesz.

Dermedés után fogyasztjuk, frissen sült kenyérre kenjük. Idényzöldségeket, lilahagymát, savanyú káposztát adunk mellé. Pohárnyi hűs itóka, aromás tea vagy forralt bor nem ellensége.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Nyúlrillette recepthez kapcsolódó receptek

Nyúlrillette

Nyúlrillette

A hűtőszekrényt még hírből sem ismerő nagyanyáink, dédanyáink zsírosbödönjeiben disznóölés után hónapokig elállt a sülthús, a tepertő. Titka a tisztaság és a bödön tartalmát teljesen belepő zsír volt. Mára hízó híján a mennyiség…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Nyúlrillette recepthez

thumb
Receptvarázs - 2012. december 13. 12345
Kedves Márta! Megírod a hozzávalókat is? :)