Öcsém tepsis csülke recept

Öcsém tepsis csülke
4 8

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

320 perc

Megnézték:
17903

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nagy bendőjű férfiak kedvenc étele, mert nagyon ízletes, bár kissé időigényes csülökétel. A lassú sülési időt érdemes betartani, mert az ízorgia kárpótol majd a várakozásért.

9 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 2 db nagy, hátsó, csontozott csülök
  • 1 evőkanál só
  • 8 gerezd fokhagyma hajában
  • 1 szelet füstölt kenyérszalonna

A körethez:

  • 2 kg burgonya
  • 1 pohár nagy tejföl
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 0.5 kg vöröshagyma
  • 0.5 evőkanál só
  • 0.5 dl olaj
  • kevés majoranna
  • őrölt bors

Elkészítés

Előző este a 1/2 órás hideg vízben áztatás után a csülkök bőrös részét jól megkapargatjuk, a szőrös részeket kivágjuk. Többször átmossuk, nagyon alaposan besózzuk, a másnapi felhasználásig hűtőben tartjuk, hogy jól átjárja a só. Másnap reggel sós vízben, nagy lángon 5 percig forraljuk, leszűrjük, majd hideg vízben újból átmossuk. Így minden nem kívánatos dologtól megválik...

Bőrös részével lefelé olajozott tepsibe fektetjük, 140(!) fokon 3 és fél - 4 órát sütjük a héjas fokhagymagerezdek társaságában. 2 óra elteltével a bőrével felfelé fordítjuk, majd többször kenegetjük szalonnával, a húsos részeket meg a szaftjával locsolgatjuk, amire még a héjától megfosztott, zsiradékban megpuhult fokhagymagerezdeket is rákenjük.

Közben a burgonyát egy mélyebb tálban a vöröshagymával együtt felkarikázzuk, összekeverjük a majorannával, borssal, sóval, 2-3 kanálnyi sült csülök zsírral és a tejföllel, amibe belekevertük a kevés cukrot, majd az egésszel körül öleljük a tepsiben a csülköket. Így rotyog együtt minden még 1 óra hosszat, miközben 15-20 percenként tovább kenegetjük a husit, s forgatjuk a hagymás krumplit.

A tejföltől fehéres-sárgásra sült krumplik között gusztusosan kandikálnak ki a pirosas-barnára pirult csülkök. Omlós, ízes egytálétel a végeredmény, amihez puha kenyérke társaságában hűs kovászos uborka, könnyű rosé vagy habos sör kívánkozik. Tálalás előtt még a tepsiben vágjuk fel vastagabbra szeletekre a bőrös húst.


Öcsém tepsis csülke recepthez kapcsolódó receptek

Öcsém tepsis csülke

Öcsém tepsis csülke

Nagy bendőjű férfiak kedvenc étele, mert nagyon ízletes, bár kissé időigényes csülökétel. A lassú sülési időt érdemes betartani, mert az ízorgia kárpótol majd a várakozásért.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Öcsém tepsis csülke recepthez

army - 2011. december 02.
Ha ezt kuktában készíted, akkor gyorsan elkészül. A csülök ízesítéséhez nemcsak foghagyma, hanem még bors és örölt kömény is jó hozzá. Az mit jelent az, hogy ugyanaz a sütés.
józsibácsi - 2011. december 02.
Ugyanez a sütés de még egy üveg sör a csülök alá öntve, persze még a burgonya előtt, mindjárt a sütés elején. Remek.