Öcsém tepsis csülke recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 320 perc
Megnézték: |
Nagy bendőjű férfiak kedvenc étele, mert nagyon ízletes, bár kissé időigényes csülökétel. A lassú sülési időt érdemes betartani, mert az ízorgia kárpótol majd a várakozásért.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 2 db nagy, hátsó, csontozott csülök
- 1 evőkanál só
- 8 gerezd fokhagyma hajában
- 1 szelet füstölt kenyérszalonna
A körethez:
- 2 kg burgonya
- 1 pohár nagy tejföl
- 1 mokkáskanál cukor
- 0.5 kg vöröshagyma
- 0.5 evőkanál só
- 0.5 dl olaj
- kevés majoranna
- őrölt bors
Elkészítés
Előző este a 1/2 órás hideg vízben áztatás után a csülkök bőrös részét jól megkapargatjuk, a szőrös részeket kivágjuk. Többször átmossuk, nagyon alaposan besózzuk, a másnapi felhasználásig hűtőben tartjuk, hogy jól átjárja a só. Másnap reggel sós vízben, nagy lángon 5 percig forraljuk, leszűrjük, majd hideg vízben újból átmossuk. Így minden nem kívánatos dologtól megválik...
Bőrös részével lefelé olajozott tepsibe fektetjük, 140(!) fokon 3 és fél - 4 órát sütjük a héjas fokhagymagerezdek társaságában. 2 óra elteltével a bőrével felfelé fordítjuk, majd többször kenegetjük szalonnával, a húsos részeket meg a szaftjával locsolgatjuk, amire még a héjától megfosztott, zsiradékban megpuhult fokhagymagerezdeket is rákenjük.
Közben a burgonyát egy mélyebb tálban a vöröshagymával együtt felkarikázzuk, összekeverjük a majorannával, borssal, sóval, 2-3 kanálnyi sült csülök zsírral és a tejföllel, amibe belekevertük a kevés cukrot, majd az egésszel körül öleljük a tepsiben a csülköket. Így rotyog együtt minden még 1 óra hosszat, miközben 15-20 percenként tovább kenegetjük a husit, s forgatjuk a hagymás krumplit.
A tejföltől fehéres-sárgásra sült krumplik között gusztusosan kandikálnak ki a pirosas-barnára pirult csülkök. Omlós, ízes egytálétel a végeredmény, amihez puha kenyérke társaságában hűs kovászos uborka, könnyű rosé vagy habos sör kívánkozik. Tálalás előtt még a tepsiben vágjuk fel vastagabbra szeletekre a bőrös húst.