Omlós sajtos pogácsa recept
Beküldő: Tündi konyha Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Gulyás levest főztem, mellé pedig ezt a finom, omlós, porhanyós sajtos pogácsát sütöttem. Isteni finom - már sok sajtos pogácsa receptet kipróbáltam, de eddig ez jött be nekem a legjobban. Fogyaszthatjuk önmagában, kitűnő vendégváró is, mert egy baráti beszélgetés és borozgatás mellé is kitűnő! ;) Készítsétek el Ti is bátran, ámulni fogtok, hogy mennyire finom, utána csak győzzétek a dicséreteket bezsebelni.
- 35 dkg finomliszt
- 35 dkg rétesliszt
- 35 dkg ráma margarin (hideg)
- 1.75 g tejföl
- 1 db tojás
- 1 db tojás sárgája
- 2 csomag instant sütőélesztő
- 1 csipet kristálycukor
- só (ízlés szerint)
- 1 db tojásfehérje
- reszelt sajt
Tetejére:
- 1 db tojás
- 15 dkg reszelt sajt
- egész kömény
Elkészítés
Elkészítés: (pogácsaszaggató átmérője: 4 cm)
1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Utána a tészta többi hozzávalóit (kivéve a tojás fehérjét és a sajtot) is beletesszük és jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
2. Lisztezett, sík felületen a tésztát félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és a kimaradt tojásfehérjével lekenjük, majd rászórjuk a 7-10 dkg reszelt sajtot. Feltekerjük, mint a bejglit, a két végét összecsipkedjük, kissé benyomkodjuk, majd a sodrófával kicsit lenyomkodjuk. Letakarjuk és megint 10 percig pihentetjük.
3. Utána kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és a tetejét lekenjük a felvert egész tojással, majd megszórjuk a reszelt sajttal és a köménnyel. Végül kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorba beletesszük a pogácsákat, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
5. Előmelegített sütőben 180 fokon szép, világos, aranybarnára sütjük.