Oreós croissant recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 140 perc
Megnézték: |
A francia péksüteményt nem is olyan nehéz odahaza elkészíteni, a friss, vajas tészta pedig kárpótol minket a fáradtságos munkáért, amibe az összeállítása kerül.
- 60 dkg liszt
- 5 dkg puha vaj
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 5 dkg cukor
- 2.5 dkg friss élesztő
- 3 evőkanál tejföl
- 1.5 dl langyos tej (vagy szükség szerint)
- 25 dkg kemény vaj a tésztába
- Oreo keksz a töltelékhez
- sütésálló csokoládé (Pennyben kapható)
- 1 db tojássárgája a tészta kenéséhez
Elkészítés
Az élesztőt cukros langyos tejben megkelesztjük, majd a többi hozzávalókkal egy dagasztó táljába tesszük,és összedolgozzuk sima ne túl lágy tésztává. A tésztát kézzel átgyúrjuk a közepét keresztbe bevágjuk, és fóliába téve a hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap készítsük el a tészta betöltését a vajjal.
Lisztezett deszkán nyújtsuk fél centi vastagra, majd kenjük rá a vajat. Hajtogassuk össze legalább háromszor, és tegyük vissza a hűtőbe, letakarva még egy órára. Ha kivettük, nyújtsuk a tésztát fél centi vastagra, vágjunk belőle háromszögeket, majd a tölteléket tegyük a szélesebbik felére, és onnét tekerjük fel kissé meghúzkodva szorosra fogva kifli alakúra. Tegyük szilikonnal bélelt tepsire őket, kenjük meg tojássárgájával, és tegyük rá a kekszeket jelzésnek. Kelesszük 20 percig, majd süssük meg 200 fokon előmelegített sütőben 20 perc alatt.A sütő ajtaját ne nyitogassuk.