Orosz babsaláta recept

Orosz babsaláta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
2668

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A pikáns tejfölös öntetbe forgatott céklát, szójababot és burgonyát borsmustárral, édesköménnyel és paradicsommal körítve, főfogásként tálaljuk. Vegetáriánusok is fogyaszthatják. Sötét rozskenyeret kínálunk mellé, amivel kimártogathatjuk a krémes öntetet.

4 személyre

  • 0 só és fekete bors
  • 1 db édesköménygumó vékonyan felszelve
  • 50 dkg paradicsom felszeletelve
  • 2 nagy mogyoróhagyma vékonyan felkarikázva
  • 15 dkg száraz szójabab előző este beáztatva
  • 45 dkg apró újburgonya megsikálva és félbevágva
  • 25 dkg főtt cékla (nem savanyított) meghámozva és kockákra vágva
  • 5 dkg borsmustár (rukola)

A tejfölös öntethez

  • 1.5 dl zsírszegény natúr joghurt
  • 1.5 dl tejföl
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 4 savanyú uborka apró darabokra vágva
  • 2 evőkanál tormakrém

Elkészítés

A beáztatott babot leszűrjük, s folyó hideg vízzel leöblítjük. Egy lábasban vizet öntünk rá, felforraljuk, és 10-15 percig erősen forraljuk, majd félig lefedjük, és alacsony hőfokon, kb. 2 óra 30 percig csendesen rotyogtatjuk, amíg megpuhul. Leszűrjük, és félretesszük hűlni.

A burgonyát egy lábas lobogva forró vízben kb. 15 perc alatt éppen csak puhára főzzük. A vizet leöntjük róla, és félretesszük hűlni.

Közben az öntethez egy tálban öszszekeverjük a tejfölt és a joghurtot. Hozzáadjuk a feldarabolt savanyú uborkát, a tormakrémet és a cukrot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az egészet elkeverjük.

A salátástálban összeforgatjuk a szójababot és a mogyoróhagymát az öntettel. A még meleg burgonyát kockákra vágjuk, és a babos keverékhez adjuk, majd óvatosan a céklát is beleforgatjuk.

A paradicsomot, az édesköményt és a borsmustárt 4 tányérra tesszük. Rákanalazzuk a szójababsalátát, és azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Tőkehalas babsalátához a szójababot 80 dkg lecsepegtetett és leöblített konzerv lóbabbal helyettesítjük. Az apró újburgonyát felkockázás helyett egészben hagyjuk. Az öntetben a tormát 2 evőkanál friss kaporral helyettesítjük, és a 4. lépésben a cékla helyett 20 dkg darabokra tördelt főtt, füstölt tőkehalat adunk a salátához. A tőkehalas babot rákanalazzuk a salátaágyra, amelyet 1 kicsumázott és vékonyan felszelt piros húsú paprikából, 2 nagy, gerezdekre szedett narancsból, 5 dkg vízitormaágból és 20 dkg összetépkedett rómaisaláta-levélből készítünk.

Miért egészséges?

• A szójabab gazdag fitoösztrogénekben, amelyeknek fontos szerepük van a csontritkulás és az azzal járó gyakori csonttörések megelőzésében. A szójatermékek rendszeres fogyasztása kedvezően befolyásolja a változáskori tüneteket. • A népi hagyomány azt tartja, feltehetően élénkpiros színe miatt, hogy a cékla tisztítja a vért. Valójában folsavat tartalmaz, egy olyan B-vitamint, amelynek fontos szerepe van a vérszegénység megelőzésében. • Az édeskömény hasznos mennyiségű káliumot és folsavat tartalmaz. A természetgyógyászok elsősorban az emésztés elősegítésére, bélgázosság, valamint gyomorgörcs ellen ajánlják.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 386 kcal (1610 kJ), fehérje 21 g, zsír 16 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 41 g, (ebből cukor 20 g), rost 11 g, C-vitamin, folsav, réz, kálium, A-, B1-, B6-, E-vitamin, kalcium, vas, szelén, cink, B2-vitamin, niacin


Orosz babsaláta recepthez kapcsolódó receptek

Orosz babsaláta

Orosz babsaláta

A pikáns tejfölös öntetbe forgatott céklát, szójababot és burgonyát borsmustárral, édesköménnyel és paradicsommal körítve, főfogásként tálaljuk. Vegetáriánusok is fogyaszthatják. Sötét rozskenyeret kínálunk mellé, amivel kimártogathatjuk…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés