Őszibarackos kalács recept

Őszibarackos kalács
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

75 perc

Megnézték:
2008

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Noha ez az ínycsiklandó kalács – amely friss őszibarackból és szinte teljesen zsírmentes krémtúróból készül – a reggeli és tízórai ételek között szerepel, a délutáni teához is kiváló.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 2 db közepes őszibarack
  • 21.5 dkg sima liszt (BL 51)
  • 8.5 dkg teljes kiőrlésű liszt (GL 200)
  • 4 evőkanál búzacsíra lehetőség szerint pirítva
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 12.5 dkg zsírszegény krémtúró
  • 1 db tojás
  • 2 db tojás fehérje
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanál mandulaeszencia

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Egy kiskanálnyi olívaolajjal kikenünk egy 23x13 cm-es gyümölcskenyér-sütőformát.

Az őszibarackokat lobogó vízben 20 másodpercig forraljuk, majd leszűrjük, és lecsepegtetjük őket. A gyümölcsöket meghámozzuk kimagozzuk, és feldaraboljuk.

A sima és a teljes kiőrlésű lisztet, a búzacsírát, a cukrot és a szódabikarbónát egy nagy tálba tesszük.

Egy kis tálban a krémtúrót, az egész tojást, a tojásfehérjéket, az olajat és a mandulaeszenciát habosra keverjük. A lisztkupac közepén kialakítunk egy kis mélyedést, beleöntjük a krémtúrós keveréket, és átforgatjuk, éppen csak annyira, hogy a massza összeálljon. Hozzáadjuk az őszibarackot.

A masszát a sütőformába kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk. Körülbelül 1 óra hosszat sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e (a tésztába szúrt hústűre vagy fogpiszkálóra már nem tapad semmi). A formát rácsra tesszük, és a tésztát még 10 percig benne hagyjuk. Végül a süteményt a rácsra borítjuk, és megvárjuk, míg teljesen kihűl.

Tipp:

• Barack helyett készíthetjük szilvával vagy nektarinnal. Ezeket ugyanúgy forrázzuk, majd meghámozzuk és kimagozzuk. Ha épp nem kapható friss barack, használhatunk befőttet is.

Miért egészséges?

Az őszibarackban elég sok a C-vitamin – 100 g gyümölcs biztosítja a javasolt napi bevitel 77 százalékát.

A recept tápértéke:

Energia 135 kcal, zsír 3 g (ebből telített 1 g), fehérje 4 g, szénhidrát 25 g, nátrium 103 mg (só 0,26 g), élelmi rost 1 g.


Őszibarackos kalács recepthez kapcsolódó receptek

Őszibarackos kalács

Őszibarackos kalács

Noha ez az ínycsiklandó kalács – amely friss őszibarackból és szinte teljesen zsírmentes krémtúróból készül – a reggeli és tízórai ételek között szerepel, a délutáni teához is kiváló.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés