Őszibarackos képviselőfánk-torta recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 35 perc
Megnézték: |
Hatásos desszert különleges alkalmakra vagy a büféasztalra. Az égetett tésztából készült fánkkarikát friss őszibarack, krémsajt és tejszínhab könnyű keverékével töltjük meg. Ideális vendégváró sütemény, a fánkokat ugyanis előre megsüthetjük. Málnával és földi cseresznyével díszítve tálaljuk.
- 4 friss érett őszibarack, apróra vágva
- 1 kiskanál vaníliakivonat
- 1.5 dl habtejszín
- 1 evőkanál átszitált porcukor
- 15 dkg krémsajt
- 1 adag égetett tészta
A díszítéshez
- 15 dkg friss málna
- 6 darab földi cseresznye
Elkészítés
A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük. Az égetett tésztát egy 1 cm hosszú egyenes csővéggel ellátott nyomózsákba töltjük. 20 cm átmérőjű karikát nyomunk ki belőle egy teflonbevonatú tepsibe, majd a belsejébe egy második karikát alkotunk oly módon, hogy összeérjen az elsővel. Végül egy harmadik karikát készítünk a tetejére.
25-30 percig sütjük, vagy addig, amíg a tészta megemelkedik és megpirul. Éles késsel vízszintesen kettévágjuk a fánktortát. A felső részt a vágott oldalával felfelé egy másik tepsire helyezzük, és mindkét felet további 3 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a közepük kiszáradjon. A sütőből kivéve rácsra rakjuk hűlni.
A tejszínt felverjük a krémsajttal és a vaníliakivonattal. Hozzáadjuk az őszibarackot, és elkeverjük benne.
Röviddel tálalás előtt megtöltjük a fánktortát a barackos-krémsajtos habbal, azután ráborítjuk a tetejét. Tálra helyezzük, meghintjük porcukorral, majd málnával és földi cseresznyével díszítve tálaljuk.
Tipp:
• Őszibarack helyett eper és málna keverékét is használhatjuk, összesen 50 dkg-ot. n• Vanília helyett a tejszínes-krémsajtos keveréket ízesíthetjük az alábbiakkal: 1 citrom vagy 1 kis narancs finomra reszelt héjával; 1 kiskanál őrölt fahéjjal; reszelt, friss gyömbérrel vagy apróra vágott, szirupban eltett gyömbérszárral, utóbbiról a szirupot lecsurgatva. n• A tölteléket megszórjuk 3 dkg pörkölt mandulapehellyel, mielőtt rátesszük a fánk tetejét. n• Kevésbé zsíros tölteléket 25 dkg zsírszegény krémsajtból és 3-4 evőkanál habtejszínből készíthetünk. n• Kávés-banános fánkhoz a töltelékbe a habtejszín és a krémsajt mellett 1 evőkanál kávélikőrt is teszünk, majd beleforgatunk 4 felszeletelt banánt.n
Miért egészséges?
• Az őszibarack kiváló C-vitamin-forrás. Egy közepes méretű gyümölcs a felnőttek számára ajánlott napi C-vitamin-szükséglet háromnegyedét fedezi. n• A habtejszín kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz, mint a sűrű főzőtejszín. Krémsajttal felverve ugyanolyan finom, de sokkal egészségesebb a töltelék.n
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 310 kcal (1293 kJ), fehérje 7 g, zsír 21 g (ebből telített 13 g), szénhidrát 23 g, (ebből cukor 13 g), rost 2 g, A-vitamin, B2-vitamin, kalcium, cink