Őszibarackos pite vaníliával recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 115 perc
Megnézték: |
Aromás és gyümölcsös pite recept
- 0.5 db vaníliarúd
- 14 dkg cukor
- 3 evőkanál liszt + a nyújtáshoz
- 1 kiskanál őrölt kardamom
- 1.7 kg őszibarack
- 2 evőkanál vaj
- tejszín a tetejére
- vaníliafagylalt a tálaláshoz
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 kiskanál porcukor
- 1 kiskanál só
- 22.5 dkg hideg vaj
Elkészítés
A tésztához a lisztet, a cukrot és a sót össze-keverjük, elmorzsoljuk a kis kockákra vágott vajjal, majd hozzáadunk 3.5 evőkanál hideg vizet. Gyorsan összegyúrjuk, labdát formázunk belőle, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A kisebb darabokra vágott vaníliarudat 13 dkg cukorral nagyon apróra őröljük, majd átszitáljuk.
Hozzákeverjük a lisztet és a kardamomot, majd beleforgatjuk a nagyobb gerezdekre vágott hámozatlan barackot.
A tészta egyik felét belisztezett felületen kb. 25 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk, kibélelünk vele egy 22 cm-es piteformát (a túllógó részeket levágjuk), és belekanalazzuk a barackos tölteléket. A tetején elosztjuk a kis kockákra vágott vajat.
A tészta másik felét a formánál valamivel nagyobbra nyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket. A túllógó széleket visszatűrjük, és összecsippentjük az alsó tésztalappal.
A tészta tetejét x alakban bemetsszük (hogy a gőz ne szakítsa ki), majd vékonyan megkenjük a tejszínnel, és megszórjuk a maradék cukorral.
A pitét a sütő alsó harmadában 1 óra 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan, vaníliafagylalttal tálaljuk.