Őszibarackos pite vaníliával

Őszibarackos pite vaníliával

Aromás és gyümölcsös pite recept

8 személyre

  • 0.5 db vaníliarúd
  • 14 dkg cukor
  • 3 evőkanál liszt + a nyújtáshoz
  • 1 kiskanál őrölt kardamom
  • 1.7 kg őszibarack
  • 2 evőkanál vaj
  • tejszín a tetejére
  • vaníliafagylalt a tálaláshoz

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 kiskanál porcukor
  • 1 kiskanál só
  • 22.5 dkg hideg vaj
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tésztához a lisztet, a cukrot és a sót össze-keverjük, elmorzsoljuk a kis kockákra vágott vajjal, majd hozzáadunk 3.5 evőkanál hideg vizet. Gyorsan összegyúrjuk, labdát formázunk belőle, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A kisebb darabokra vágott vaníliarudat 13 dkg cukorral nagyon apróra őröljük, majd átszitáljuk.

Hozzákeverjük a lisztet és a kardamomot, majd beleforgatjuk a nagyobb gerezdekre vágott hámozatlan barackot.

A tészta egyik felét belisztezett felületen kb. 25 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk, kibélelünk vele egy 22 cm-es piteformát (a túllógó részeket levágjuk), és belekanalazzuk a barackos tölteléket. A tetején elosztjuk a kis kockákra vágott vajat.

A tészta másik felét a formánál valamivel nagyobbra nyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket. A túllógó széleket visszatűrjük, és összecsippentjük az alsó tésztalappal.

A tészta tetejét x alakban bemetsszük (hogy a gőz ne szakítsa ki), majd vékonyan megkenjük a tejszínnel, és megszórjuk a maradék cukorral.

A pitét a sütő alsó harmadában 1 óra 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan, vaníliafagylalttal tálaljuk.