Őszibarackos tortácskák recept

Őszibarackos tortácskák

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1106

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez az őszibarackos desszert nem csupán egyszerű és gyors, de további előnye, hogy kevés zsírt és cukrot tartalmaz. A zamatos gyümölcsöket több réteg leveles tésztalapon rendezzük el.

4 személyre

  • 2 kiskanál cukor
  • 3 dkg vaj
  • 2 kiskanál citromlé
  • 2 kiskanál darált mandula
  • 15 dkg szeder
  • 10 csomag friss vagy mélyhűtött leveles tésztalap
  • 4 db érett őszibarack (kb. 40 dkg)
  • 0.5 kiskanál őrölt vanília
  • tejszínhab vagy zsíros túró a tálaláshoz

Elkészítés

A mélyhűtött leveles tésztalapokat felengedjük. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük. A vajat felolvasztjuk, és kissé hűlni hagyjuk.

Egy réteg tésztalapot óvatosan a munkalapra fektetünk. Leheletvékonyan, de egyenletesen megvajazzuk. Rátesszük a második réteget, és ezt is megkenjük. Ugyanilyen módon, egyenként, újabb 3 réteget rakunk rá – az utolsó (tehát az ötödik) tésztalapot szintén megvajazzuk egy kicsit.

A legfelső rétegre 2, egyenként 13 cm átmérőjű körlapot rajzolunk (pl. egy felfordított kis tálat vagy befőttes üveget teszünk rá, és körberajzoljuk). A rétegeket összefogva, éles késsel vagy háztartási ollóval kivágjuk a korongokat. A maradék 5 tésztalapot ugyanígy előkészítjük, és a fentiek szerint kivágjuk a 2 körlapot. Összesen 4 kis tortalapot kapunk, és mindegyikre rászórunk 1/2 kiskanál darált mandulát.

Az őszibarackokat megmossuk, elfelezzük, a magokat eltávolítjuk. Vékony gerezdekre szeljük, és a citromlével megöntözzük. A kis tortalapokon szépen eligazgatjuk az őszibarack gerezdeket és a szederszemeket. A cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, és a gyümölcsökre szórjuk.

Kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük, közben a cukor enyhén karamellizálódik. Kivesszük a sütőből, és tálalótálra tesszük. Melegen vagy langyosan, egy kevés keményre felvert tejszínhabbal, krémesre kevert zsíros túróval vagy egy gombóc vaníliafagylalttal kínáljuk.

Körtés tortácskák - A leveles tésztalapokat az alaprecept szerint egymásra sorakoztatjuk, kivágjuk a kis tortalapokat, de nem szórunk rájuk mandulát. Meghámozunk 2 kemény húsú körtét, majd 1,5 dl portói vörösborral, 1/2 rúd fahéjjal és 1 szegfűszeggel egy lábasba tesszük. Megmosunk 1 narancsot, az egyik felét széles csíkokban, vékonyan meghámozzuk, és a körtékhez adjuk. Az egészet felforraljuk, és 5–10 perc alatt puhára pároljuk. Kivesszük a körtét a szirupból, megvárjuk, amíg kihűl, majd félbevágjuk és kimagozzuk. A fél körték gömbölyű hátát hosszában vékonyan bevagdossuk, de ügyeljünk rá, hogy ne vágjuk át teljesen a gyümölcsöt. A kis tortákat 1-1 evőkanál vörösáfonya befőttel vékonyan bekenjük, a félbevágott körtéket legyezőszerűen, a beirdalt oldalukkal fölfelé rájuk terítjük, és 1-1 kiskanál cukorral meghintjük.15 perc alatt kisütjük az előmelegített sütőben. Még forrón megkenjük alma vagy birsízű gyümölcskocsonyával és tálaljuk.

Tipp:

A papírvékony leveles tésztalapok, fagyottan könnyen eltörnek, ám meg lehet őket „ragasztani”. A törött részeket egymásra fektetjük, és enyhén nedves konyharuhával letakarva pihentetjük.


Őszibarackos tortácskák recepthez kapcsolódó receptek

Őszibarackos tortácskák

Őszibarackos tortácskák

Ez az őszibarackos desszert nem csupán egyszerű és gyors, de további előnye, hogy kevés zsírt és cukrot tartalmaz. A zamatos gyümölcsöket több réteg leveles tésztalapon rendezzük…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés