Őz Stroganoff-módra recept

Őz Stroganoff-módra

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
6862

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Különleges, mégis gyorsan elkészíthető főételként próbáljuk ki a friss zöldségekkel pirított és tejfölös szósszal leöntött, csíkokra vágott sovány őzhúst. Tagliatelle metélttel és az évszaknak megfelelő friss zöldséggel, például rózsáira szedett brokkolival körítve ízletes, tápláló ebéd vagy vacsora.
4 személyre

  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 sárga húsú paprika kicsumázva és kockákra vágva
  • só és fekete bors
  • 1 nagy vöröshagyma vékonyan felszelve
  • 5 evőkanál petrezselyemzöld összevágva
  • 4 evőkanál vörösbor
  • 2 evőkanál konyak
  • 30 dkg tagliatelle
  • 22 dkg zárt kalapú csiperkegomba négyfelé vágva
  • 1.5 dl tejföl
  • 2 kiskanál pirospaprika
  • 30 dkg csont nélküli sovány őzhús vékony csíkokra vágva

Elkészítés

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát és a paprikát, majd 6–8 perc alatt mindkettőt megfonnyasztjuk.

Közben egy nagy lábas forró vízben 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson olvasható útmutató szerint éppen csak puhára főzzük a tésztát.

Szűrőkanállal kiemeljük a hagymát és a paprikát a serpenyőből, azután félretesszük. A csíkokra vágott őzhúst és a gombát a serpenyőbe rakjuk, majd magas hőfokon, gyakori kevergetés mellett kb. 3-4 percig pirítjuk, hogy a hús éppen csak átsüljön.

A hagymát meg a paprikát visszatesszük a serpenyőbe, és hozzákeverjük a bort meg a konyakot. Felforraljuk, és 3-4 percig forrni hagyjuk, hogy a levét nagyrészt elfője, közben gyakran megkeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, 3 evőkanál petrezselymet és a pirospaprikát, ízlés szerint némi sót és borsot, majd óvatosan felmelegítjük.

Leszűrjük a tésztát, jól lecsepegtetjük, és elosztjuk négy tányérra. Rákanalazzuk az őzragut, és a maradék 2 evőkanálnyi petrezselyemmel díszítjük. Melegen tálaljuk.

Tipp:

• Őzhús helyett használhatunk sovány marhafartőt vagy bélszínt és sertés szűzpecsenyét is. • Flageolet babos-zöldséges Stroganoffhoz 2 evőkanál napraforgóolajon 15 percig pirítunk 2 felszeletelt póréhagymát, 1-1 kicsumázott és felszeletelt piros és zöld húsú paprikát, 2felkarikázott cukkinit (vagy 1 felkockázott padlizsánt) és 12 dkg feldarabolt gombát. Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadunk 40dkg lecsepegtetett és leöblített konzerv flageolet babot, 2 evőkanál összevágott vegyes zöldfűszert vagy 2 kiskanál szárított provence-i fűszerkeveréket, valamint 6 evőkanál száraz fehérbort vagy zöldségalaplét. 3-4 perc alatt felmelegítjük, majd belekeverünk 1,5 dl tejfölt, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 25 dkg hosszú szemű és vadrizs keverékével tálaljuk, amelyet 15 perc alatt megpárolunk, vagy megfőzünk a csomagoláson található útmutatás szerint.

Miért egészséges?

• A tejfölnek sokkal alacsonyabb a zsírtartalma, mint a legtöbb tejszínnek, mégis kellemesen simává teszi a mártásokat. • Az őzhús kitűnő fehérjeforrás, és jóval alacsonyabb a zsírtartalma az egyéb vörös húsokénál. • A petrezselyem C-vitaminban gazdag – már 1 kiskanál összevágott petrezselyemzöld is kimutathatóan hozzájárul a javasolt napi bevitelhez.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 536 kcal (2235 kJ), fehérje 29 g, zsír 16 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 66 g, (ebből cukor 9 g), rost 5 g, C-vitamin, réz, cink, A-, E-vit., niacin, vas, kálium, szelén, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, kalcium


Őz Stroganoff-módra

Őz Stroganoff-módra

Különleges, mégis gyorsan elkészíthető főételként próbáljuk ki a friss zöldségekkel pirított és tejfölös szósszal leöntött, csíkokra vágott sovány őzhúst. Tagliatelle metélttel és az évszaknak megfelelő friss zöldséggel, például…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés