Pacalpörkölt recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 180 perc
Megnézték: |
Bogrács helyett ősztől tavaszig a konyhában készítem ezt a tartalmasan ízletes ételt. Tudom, nem mindenki szereti. Az abálást kiválthatjuk a pörköltalapban hosszabb ideig történő főzéssel is, de az abalével való felöntögetés miatt most is karakteres, ízletes, ’sűrűszaftos’ lett a pacalom. Van, ahol főtt burgonyakockát kínálnak mellé köretnek. A pörkölt elkészülte után visszamaradt ízes abalét tegyük hűtőbe, másnap főzzünk bele levesbetétként apró burgonya-, hús- vagy tepertő gombócokat. Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott friss petrezselyemzöldjével.
A recept hozzávalói ( személyre)
A hozzávalók
- 2 kg marhapacal (hentestől egész darabban vásárolt, hófehérre mosott, előfőzött)
- 5 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg házi sertészsír
- 4 fej nagyobb vöröshagyma
- 3 gerezd gerezd fokhagyma (2+1)
- 1 db babérlevél
- 1 mokkáskanál őrölt köménymag
- 3 teáskanál teáskanál fűszerpaprika (1+2)
- 1 evőkanál étolaj
- 2 db édes zöldpaprika
- 1 db édes piros kápiapaprika
- 1 szem nagyobb paradicsom
- 1 teáskanál csípős paprikakrém
- 2 teáskanál só (kb.)
- 2 csipet majoránna
- 2 csipet frissen őrölt bors
Elkészítés
Kuktában fele ennyi idő alatt elkészül. Kukta híján egy nagyobb fazékban 2,5 l vizet tegyünk fel forrni. Az előfőzött pacalt váltott hidegvízben alaposan átmossuk, 5 cm széles, hosszú csíkokra feldaraboljuk. A forrásban levő vízhez 1 teáskanál sót, 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1 ek olajban elkevert 1 teáskanálnyi fűszerpaprikát és 1 babérlevelet adunk. Beletesszük a pacalcsíkokat, 20 percig forraljuk, majd leszűrjük, de egy edényben fogjuk fel az ízes abalét.
A langyosra hűlt pacalt keresztben ujjnyi széles csíkokra vágjuk, mint a tokánynál. Fedeles, széles főzőedényben pörköltalapot készítünk, amihez felolvasztjuk a zsírt, megpirítjuk benne a felkockázott szalonnát, szűrőkanállal kivesszük, helyére szórjuk az apróra vágott vöröshagymát és aranysárgára pirítjuk.
Lehúzzuk az edényt a hőről, beleszórjuk a köményt, átkeverjük, meghintjük a törött fűszerpaprikával, hozzáöntünk 1 dl abalét és visszatesszük a tűzre. Belekeverjük az apróra vágott paprikákat, a paradicsomot és az átnyomott fokhagymát. Erős paprikakrémmel és sóval ízesítjük. Fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, néha megkeverjük, hogy le ne égjen, majd hozzákeverjük a csíkozott pacalt. Ízesítjük a maradék fokhagymával, majd felöntjük annyi abalével, amennyi majdnem ellepi. Takarék hőn, fedő alatt nagyon puhára főzzük. Ha a végén több leve maradna, mint amennyit szeretnénk, nagyobb hőn, állandóan keverve főzzük el kellő mennyiségűre.
Majorannával illatosítjuk. A sűrű, ízes szaft kitűnő puha kenyérrel kimártogatva is.
Jó étvágyat kívánok!
Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta
Pacalpörkölt recepthez kapcsolódó receptek
További Pörkölt receptek kategóriák
- Pacalpörkölt receptek
- őzpörkölt receptek
- Csirke pörkölt receptek
- Sertés pörkölt receptek
- Marha pörkölt receptek