Pacalpörkölt recept

Pacalpörkölt
5 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

180 perc

Megnézték:
42744

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Bogrács helyett ősztől tavaszig a konyhában készítem ezt a tartalmasan ízletes ételt. Tudom, nem mindenki szereti. Az abálást kiválthatjuk a pörköltalapban hosszabb ideig történő főzéssel is, de az abalével való felöntögetés miatt most is karakteres, ízletes, ’sűrűszaftos’ lett a pacalom. Van, ahol főtt burgonyakockát kínálnak mellé köretnek. A pörkölt elkészülte után visszamaradt ízes abalét tegyük hűtőbe, másnap főzzünk bele levesbetétként apró burgonya-, hús- vagy tepertő gombócokat. Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott friss petrezselyemzöldjével.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A hozzávalók

  • 2 kg marhapacal (hentestől egész darabban vásárolt, hófehérre mosott, előfőzött)
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg házi sertészsír
  • 4 fej nagyobb vöröshagyma
  • 3 gerezd gerezd fokhagyma (2+1)
  • 1 db babérlevél
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag
  • 3 teáskanál teáskanál fűszerpaprika (1+2)
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 db édes zöldpaprika
  • 1 db édes piros kápiapaprika
  • 1 szem nagyobb paradicsom
  • 1 teáskanál csípős paprikakrém
  • 2 teáskanál só (kb.)
  • 2 csipet majoránna
  • 2 csipet frissen őrölt bors

Elkészítés

Kuktában fele ennyi idő alatt elkészül. Kukta híján egy nagyobb fazékban 2,5 l vizet tegyünk fel forrni. Az előfőzött pacalt váltott hidegvízben alaposan átmossuk, 5 cm széles, hosszú csíkokra feldaraboljuk. A forrásban levő vízhez 1 teáskanál sót, 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1 ek olajban elkevert 1 teáskanálnyi fűszerpaprikát és 1 babérlevelet adunk. Beletesszük a pacalcsíkokat, 20 percig forraljuk, majd leszűrjük, de egy edényben fogjuk fel az ízes abalét.

A langyosra hűlt pacalt keresztben ujjnyi széles csíkokra vágjuk, mint a tokánynál. Fedeles, széles főzőedényben pörköltalapot készítünk, amihez felolvasztjuk a zsírt, megpirítjuk benne a felkockázott szalonnát, szűrőkanállal kivesszük, helyére szórjuk az apróra vágott vöröshagymát és aranysárgára pirítjuk.

Lehúzzuk az edényt a hőről, beleszórjuk a köményt, átkeverjük, meghintjük a törött fűszerpaprikával, hozzáöntünk 1 dl abalét és visszatesszük a tűzre. Belekeverjük az apróra vágott paprikákat, a paradicsomot és az átnyomott fokhagymát. Erős paprikakrémmel és sóval ízesítjük. Fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, néha megkeverjük, hogy le ne égjen, majd hozzákeverjük a csíkozott pacalt. Ízesítjük a maradék fokhagymával, majd felöntjük annyi abalével, amennyi majdnem ellepi. Takarék hőn, fedő alatt nagyon puhára főzzük. Ha a végén több leve maradna, mint amennyit szeretnénk, nagyobb hőn, állandóan keverve főzzük el kellő mennyiségűre.

Majorannával illatosítjuk. A sűrű, ízes szaft kitűnő puha kenyérrel kimártogatva is.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Pacalpörkölt recepthez kapcsolódó receptek

Pacalpörkölt

Pacalpörkölt

Bogrács helyett ősztől tavaszig a konyhában készítem ezt a tartalmasan ízletes ételt. Tudom, nem mindenki szereti. Az abálást kiválthatjuk a pörköltalapban hosszabb ideig történő főzéssel is, de az abalével való felöntögetés miatt most…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés