Padlizsánkrém sültpaprikával recept
Beküldő: marcello Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Ez a klasszikus padlizsánkrém felturbózott receptje sült piros paprikával (kápia vagy kaliforniai), amitől még lágyabb és édesebb lesz a padlizsánkrém.
- 1 db padlizsán
- 3 db kápia paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- bors
- 1 tk dijoni mustár
- 1 ek tejföl
- ½ dl extra szűz olívaolaj
- ½ ek citromlé (½ citrom levénél kicsit kevesebb)
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés
Egy tepsibe betesszük a megmosott és kettévágott padlizsánt, melléhelyezzük az egész paprikákat és 200 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük őket. Eközben a paprikákat egyszer megforgatjuk a tepsiben, hogy minden oldaluk szépen bebarnuljon. A sütőből kivéve a padlizsánt+paprikákat egy tálba tesszük, letakarjuk alufóliával és 5-10 percig így pihentetjük. Ennyi türelmi idő után egyrészt puszta kézzel meg tudjuk fogni a zöldséget, másrészt pedig sokkal könnyebben le tudjuk hántani a paprikák héját. Miután a hámozással megvagyunk, a padlizsán húsát is lehúzzuk a héjáról egy kanál segítségével. A sült padlizsánt és a paprikák húsát késsel felaprítjuk (de akik pépesebbre szereti a krémet, az robotgépben is összepürésítheti), és a többi hozzávalóval együtt egy keverőtálban elkeverjük. A sült paprikának fantasztikus édeskés íze van, ezért – bár édesszájúak vagyunk – ebbe a padlizsánkrémbe egy csepp méz vagy cukor sem kell. Azonban a citromlé jól fog jönni, még jobban feldobja ezt az amúgy is könnyed és nyárias ételt, ami behűtve, pirítóssal az igazi.