Padlizsános-joghurtos mártogatókrém recept

Padlizsános-joghurtos mártogatókrém
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
1424

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A mediterrán térségben igen népszerűek a különféle padlizsánkrémek. Ezt a törökös krémet őrölt mandulával készítjük, amitől sűrűbb és fehérjében is gazdagabb lesz. Pitával és ropogós, nyers zöldségekkel tálalva remek harapnivaló vagy előétel nyolc személynek, de négyszemélyes könnyű ebédként is megállja a helyét.

8 személyre

  • só és fekete bors
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1.5 dkg görög joghurt
  • 3 db padlizsán összesen kb. 70 dkg
  • 3 dkg őrölt mandula
  • 5 dkg kimagozott fekete olajbogyó durvára vágva
  • 0.5 kiskanál pirospaprika a díszítéshez
  • 4 db fekete olajbogyó, félbevágva és kimagozva a díszítéshez

A tálaláshoz:

  • 3 db cukkini
  • 2 db zellerszár
  • 8 db teljes kiőrlésű lisztből sütött pita

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Villával megszurkáljuk a padlizsánokat, és egy vékonyan kiolajozott tepsiben 40 percig sütjük őket, közben időnként megforgatva. A fokhagymagerezdeket hámozás nélkül a tepsibe tesszük, és még 20 percig sütjük a padlizsánnal együtt.

Amikor a padlizsán annyira kihűl, hogy már kézbe tudjuk venni, mindegyiket hosszában négyfelé vágjuk. Lehúzzuk a héjukat, majd 15 percre egy szűrőedénybe tesszük őket, hogy lecsepegjenek.

Jó alaposan kinyomkodjuk a padlizsánt, hogy minél több nedvesség távozzon belőle. A sült fokhagymát kinyomjuk a héjából. A padlizsánt és a fokhagymát az őrölt mandulával, a citromlével, a köménnyel meg az olívaolajjal konyhai robotgépben simára keverjük. Tálba téve kézi mixerrel is pürésíthetjük.

Hozzáadjuk a joghurtot és az apróra vágott olajbogyót, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lefedve félretesszük.

Egy bordás öntöttvas serpenyőt felforrósítunk, vagy a grillsütőt magas hőfokra előmelegítjük. A cukkinit és a zellerszárat mártogatásra alkalmas, ujjnyi vastag hasábokra vágjuk, és a karfiolrózsákkal együtt elrendezzük egy lapos tálon. A pitákat a grillserpenyőben vagy a grillsütőben mindkét oldalukon kissé megpirítjuk, majd mindegyiket 6 cikkre vágjuk, és a tálra helyezzük őket.

A padlizsánkrémet megszórjuk pirospaprikával, majd a félbevágott olajbogyókkal díszítjük. A nyers zöldségekkel és a meleg pitával tálaljuk.

Tipp:

• A padlizsánkrémet 1-2 órával a fogyasztás előtt is elkészíthetjük. A hűtőből a tálalás előtt időben ki kell venni, hogy felmelegedjen. • Marokkói fehérbabos-joghurtos mártogatókrémhez 80 dkg konzerv cannellino babot le- csepegtetünk és leöblítünk. 2 evőkanál tahinivel, 1 evőkanál citromlével, negyed-negyed kiskanál őrölt köménnyel és őrölt korianderrel együtt konyhai robotgépben vagy botmixerrel simára keverjük. Hozzáadunk 15 dkg görög joghurtot, 2 evőkanál összevágott, friss koriander- zöldet, 1 evőkanál felaprított friss mentát, azután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Friss mentaágacskával díszítve szezámmagos grissini pálcikákkal vagy arab lepénykenyérrel, valamint uborka- és sárgarépahasábokkal, illetve piros és sárga húsú paprikacsíkokkal tálaljuk.

Miért egészséges?

• A padlizsánt általában olajban sütik ki, amelyből sokat magába szív. Ebben a receptben zsiradék nélkül sütjük meg, így az étel zsírtartalma egészségesen alacsony marad. • A fokhagymát nem csak főzéshez használják, gyógyhatását ugyanis már évszázadok óta ismerik. A természetgyógyászok legalább egytucatnyi betegség kezelésére javasolják, a lábgombától egészen a megfázásig. • Az olajbogyónak alacsony az energiatartalma (30 g-nyi, azaz kb. 10 szem olajbogyónak éppen csak 30 kcal/125 kJ), és zsírtartalmának zöme egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsav. Ugyanakkor számottevő mennyiségű E-vitamin is van benne.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 188 kcal (784 kJ), fehérje 8 g, zsír 7 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 25 g, (ebből cukor 5 g), rost 5 g, C-vitamin, A-, B1-, B6-, E-vitamin, niacin, kalcium, réz, vas, kálium, cink


Padlizsános-joghurtos mártogatókrém

Padlizsános-joghurtos mártogatókrém

A mediterrán térségben igen népszerűek a különféle padlizsánkrémek. Ezt a törökös krémet őrölt mandulával készítjük, amitől sűrűbb és fehérjében is gazdagabb lesz. Pitával és ropogós, nyers zöldségekkel tálalva remek harapnivaló…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés