Padlizsános óriáskagylótészta hússal töltött paradicsommal

Padlizsános óriáskagylótészta hússal töltött paradicsommal

Közkívánatra készült a saláta mellé megint padlizsán, hiszen most van a szezonja. A töltött, karikára szeletelt, egyben sütött, vagy pürésített pástétom mellett ez a provanszi fűszerezésű kocka ízlik legjobban nálunk. Amíg ilyen zsenge és friss, nem szükséges jó előre besózni és leönteni a levét, mert még egyáltalán nem keserű. Előételnek, fő ételnek, hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 12 db óriáskagyló száraztészta
  • 2 db kisebb padlizsán (40 dkg)
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 db muskotályos zsályabóbita
  • 3 evőkanál szőlőmag-étolaj
  • 1 csipet provanszi fűszerkeverék
  • 4 db nagy paradicsom
  • 15 dkg tejfölös sülthús kevés szafttal
  • 8 db főtt tojás
  • 2 evőkanál majonéz
  • 3 mokkáskanál só
  • 2 mokkáskanál cukor
  • 1 teáskanál édes mustár
  • 1 pohár görög joghurt
  • 8 db jégsalátalevél
  • 1 csokor citromos-kakukkfű
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A majonézt a mustárral, joghurttal mártássá keverjük, és kevés sóval, cukorral ízesítjük. A tejfölös sülthús maradékot apróra vágjuk, kevés szafttal lazítjuk. A paradicsomok kalapját levágjuk, belsejét kivájjuk, picit besózzuk, 10 percre fejre állítjuk, majd megtöltjük a húsos masszával. A megtisztított tojásokat apró kockára vágjuk, a sűrű mártással lazán elkeverjük.

Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk a szőlőolajat, majd száruknál fogva 3-3 másodperc(!) alatt megsütjük a zsályabóbitákat. Így illatos olajat és ropogós levélkéket kapunk. Papírtörlőre tesszük. Ebben az olajban megpirítjuk a héjastól felkockázott és pár percre gyengén besózott padlizsánt, majd szűrőkanállal kiszedjük. A visszamaradt olajat pótoljuk, ha kell, és barnásra sütjük benne a szálára vágott hagymát.

Elkeverjük a sült padlizsán felével és a kifőtt, leszűrt, hideg vízzel leöblített kagylótésztákba töltjük. A tojássalátát adagonként jégsalátalevélre halmozzuk, sárgacirmos citromos-kakukkfű ággal díszítjük, ráültetjük a hússal töltött paradicsomot. Tálalásnál mellé tesszük a pirított, átmelegített padlizsán kockákat és a hagymás-padlizsános töltött tésztát, megszórjuk a ropogós zsályalevélkékkel. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta