Paglia e fieno füstölt lazaccal recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 25 perc
Megnézték: |
Az olaszok a fehér és zöld metélt kombinációját paglia e fienónak nevezik, ami magyarul szénát és szalmát jelent. Különösen jól mutat a füstölt lazacos mártással.
- 1 fej vöröshagyma
- 6 evőkanál fehérbor vagy fehér vermut
- 25 dkg fehér és zöld keskenymetélt (pl. linguine vagy fettuccine) vagy ha frissen gyúrt 37 5 dkg
- só és fekete bors
- 35 dkg füstölt lazac
- 4 nagy szál kapor
- 2.5 dkg kapribogyó
Elkészítés
Egy nagy fazékban a tésztához vizet forralunk. A hagymát megtisztítjuk, apróra összevágjuk, majd félre tesszük.
A bort, ill. a vermutot egy serpenyőben felforraljuk, és 1–2 percig főzzük, míg legalább a fele el nem párolog. Az összevágott hagymát belekeverjük és puhára pároljuk, majd sokkal alacsonyabbra állítjuk a hőfokot.
A tésztát beletesszük a forrásban lévő vízbe, megsózzuk és villával megkeverjük. Ezután kissé magasabbra állítjuk a hőfokot. A frissen gyúrt tésztát 4–5 percig, a száraztésztát 10–12 percig főzzük, míg megpuhul, de nem fő szét.
Míg a tészta fő, a füstölt lazacot keskeny csíkokra vágjuk. A halcsíkokat a serpenyőbe tesszük a boros hagymához és óvatosan felforrósítjuk.
A kaprot megmossuk, szárazra töröljük, és durvára összevágjuk. Összevágjuk a kapribogyókat is, és mindkettőt a serpenyőbe tesszük a lazachoz.
Amint a tészta megfő, leszűrjük és jól lecsepegtetjük. Egy nagy tálra tesszük.
A lazacot megborsozzuk (sózásra nincs szükség, mivel a kapribogyó nagyon sós), majd óvatosan összekeverjük a tésztával és azonnal tálaljuk.
Tipp:
Kínálhatjuk előételként, de kiadós főételként is megállja a helyét. Ez esetben adjunk mellé vegyes zöld salátát vagy vékony paradicsomszeletekből, édesköményből, fekete olajbogyóból és olívaolajos-citromos öntetből álló paradicsomsalátát.
A recept tápértéke:
TÁPÉRTÉK EGY ADAGBAN (6 ADAG ESETÉN): 249 kcal/1046 kJ energia, 31 g szénhidrát, 21 g fehérje, 4 g zsír (ebből 0,8 g telített zsírsav), vitaminok: B-vitaminok