Palacsintatésztában sült kolbász recept

Palacsintatésztában sült kolbász

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

75 perc

Megnézték:
2861

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Héj nélküli kolbászt könnyű készíteni, és legalább tudjuk, hogy mit tettünk bele. Ebben a receptben aszalt paradicsommal és póréhagymával ízesített házi sertéskolbászt sütünk zöldfűszeres palacsintatésztában. Gyökérzöldségekből készült pürével és házilag készített paradicsomos babbal tálalva kiadós, egészséges fogás kerül az asztalra.

4 személyre

  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • só és fekete bors
  • 30 dkg sovány darált sertéshús
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 db közepes méretű póréhagyma, apróra vágva. kb. 15 dkg
  • 5 dkg puha, aszalt paradicsom, összevágva

A palacsintatésztához:

  • 15 dkg sima liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl félzsíros tej
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva

A gyökérzöldségpüréhez:

  • 2 db közepes méretű sárgarépa darabokra vágva, kb. 25 dkg
  • 2 db közepes méretű pasztinák darabokra vágva, kb. 40 dkg
  • 1 db karórépa darabokra vágva, kb. 40 dkg
  • 20 dkg zöld hüvelyű bab megtisztítva és ferdén kisebb darabokra vágva

A paradicsomos babhoz:

  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 2 dl zöldségalaplé
  • 80 dkg konzerv cannellino bab lecsepegtetve és leöblítve

Elkészítés

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). A kolbászhoz egy tálban összekeverjük a sertéshúst, a zsemlemorzsát, a póréhagymát és az aszalt paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jól összedolgozzuk, és nyolc 10 ×2,5 cm-es kolbászt formálunk belőle. Hűtőbe tesszük.

A palacsintatésztához a lisztet egy csipetnyi sóval egy tálba szitáljuk. Kialakítunk a közepén egy kis mélyedést, beleütjük a tojást, és hozzáadjuk a tej felét. Habverővel összedolgozzuk a folyadékot a liszttel. Ha már csomómentes, lassanként hozzáöntjük a maradék tejet, majd belekeverjük a petrezselymet is.

Egy 30 ×25 cm-es teflontepsit kiolajozunk. Beletesszük, és a sütőben 10 percig sütjük a kolbászokat. Közben megkavarjuk a palacsintatésztát, és a kolbászokra öntjük. Visszatesszük a tepsit a sütőbe, és addig sütjük az ételt, amíg a palacsintatészta ropogós aranybarnára pirul (kb. 30 perc).

Közben a répákat egy lábasba tesszük, és forrásban lévő vizet öntünk rájuk, hogy 5 cm magasan ellepje őket. Újból felforraljuk, majd 20 percig alacsony hőfokon főzzük, hogy a zöldségek teljesen megpuhuljanak.

A paradicsomos babhoz szükséges hozzávalókat beletesszük egy nagyméretű lábasba, és felforraljuk. Körülbelül 10 perc alatt besűrítjük, majd melegen tartva félretesszük. Közben éppen csak puhára pároljuk a zöld hüvelyű babot (kb. 3 perc).

A gyökérzöldségeket lecsepegtetjük, visszatesszük a lábasba, és pürésítjük, majd belekeverjük a zöldbabot, és sózzuk, borsozzuk.

A palacsintatésztában sült kolbászokat tányérokra szedjük, mellé kanalazzuk a zöldségpürét, valamint a paradicsomos babot.

Tipp:

Még több vas kerül az ételbe, ha a sertéshúst sovány őzhússal, az aszalt paradicsomot pedig aszalt sárgabarackkal helyettesítjük. A gyökérzöldségpüré és a paradicsomos bab helyett tálaljuk a palacsintatésztában sült kolbászokat sült burgonyával és ropogós, keverve sült zöldségekkel. 20 dkg zsenge, hüvelyes cukorborsóra, 2 cukkinire és 3 sárgarépára lesz szükségünk, amelyeket ferdén felszeletelünk. Felforrósítjuk a wokot, majd beleteszünk 1 evőkanálnyi olajat, és körbeforgatjuk a serpenyőt, hogy egyenletesen bevonja az olaj az alját. Beledobjuk, és magas hőfokon 2 percig keverve sütjük a zöldségeket. Ráöntünk 3 evőkanálnyi zöldségalaplét és 1 evőkanálnyi szójaszószt, és mérsékelt hőfokon 3-5 percig keverve sütjük, amíg a zöldségek puhulni kezdenek.

Miért egészséges?

Ez az étel nagyon hasznos növésben lévő gyermekek és serdülők számára, mivel sok tápanyagot tartalmaz. A sertéshús fehérjét és cinket, a tojás fehérjét, vasat, cinket, szelént, valamint A-, B- és E-vitamint, a tej fehérjét, kalciumot, foszfort és többféle B-vitamint, a zöldségek pedig A-, B-, C-, valamint E-vitamint tartalmaznak. Manapság, a hűtőkocsikkal történő szállítás és az egész évi változatos zöldségkínálat korában már könnyű megfeledkezni arról, hogy az olyan gyökérzöldségek, mint a pasztinák és a karórépa ugyancsak fontos C-vitamin-források. Valamikor ezeknek a zöldségeknek még kiemelkedő szerepük volt a skorbut megelőzésében.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 800 kcal (3336 kJ), fehérje 46 g, zsír 25 g (ebből telített 5 g), szénhidrát, 106g (ebből cukor 78 g), rost 25 g, A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, E-vitamin, niacin, kalcium, vas, cink, szelén


Palacsintatésztában sült kolbász recepthez kapcsolódó receptek

Palacsintatésztában sült kolbász

Palacsintatésztában sült kolbász

Héj nélküli kolbászt könnyű készíteni, és legalább tudjuk, hogy mit tettünk bele. Ebben a receptben aszalt paradicsommal és póréhagymával ízesített házi sertéskolbászt sütünk zöldfűszeres palacsintatésztában. Gyökérzöldségekből…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés