Panettone házilag recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 10 perc
Megnézték: |
Az eredeti panettone receptet próbáltam követni. A gyümölcskenyér két hét elteltével is nagyon finom puha marad.
- 60 dkg liszt
- 2.5 dkg élesztő
- 22 dkg vaj
- 5 db tojássárgája
- 2 dl langyos tej
- 20 dkg cukor
- 8 dkg reszelt narancshéj
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg nagy szemű fehér mazsolaszőlő
- 2 csipet só
- kandírozott gyümölcsök ízlés szerint
- 5 dkg pisztácia
- 5 dkg héjas mandula
- 1 dl rumaroma
A szóráshoz
- porcukor
A tetejére
- mandulapehely
Elkészítés
2 dl langyos vízben elkeverünk 10 dkg lisztet és felmelegítjük kb. 65 fokra. Lehűtjük, majd az élesztőt a tejjel és cukorral hozzákeverjük, és így kelesztjük 15 percig. A többi lisztet a tojásokkal, a cukorral, a citrushéjakkal és a kovásszal, valamint a sóval együtt a robotgép táljába tesszük, és bedagasztjuk, majd a vajat megolvasztva hozzáadagoljuk. 1 órát meleg helyen kelesztjük. Amíg a tészta kel, addig a mazsolát megmossuk és a rumban megáztatjuk.
A mandulát és a pisztáciát késsel apróra vagdaljuk. A kandírozott narancsot és citromot apró kockákra vágjuk. A tésztát lisztes deszkán kicsit kinyújtjuk, majd a rumból kivett mazsolát összekeverjük a többi hozzávalókkal és a tésztába dolgozzuk addig, míg szép sima lesz és nem ragad.
Egy tortaformát, aminek az alja kivehető, magasan körbe bélelünk zsírpapírral, hogy a tészta keléskor ki ne folyjon a formából. Sajnos nálunk nincsen ehhez való forma. Olaszországban sok helyen erre alkalmas cserépedényben sütik a panettonét vagy magas formákban. A tésztát a bélelt formába tesszük, keresztbe bevágjuk, majd lekenjük tejjel és megszórjuk mandulapehellyel. 50 fokos sütőben triplájára kelesztjük. Előmelegített sütőben 150-160 fokon alsó felső sütéssel 50 percig sütöm. A formában hagyjuk kihűlni.
Porcukorral megszórjuk, kiemeljük a formából, és mint a tortát, úgy szeleteljük fel. 2 hétig is eláll hűvös helyen, letakarva.
Panettone házilag recepthez kapcsolódó receptek
Panettone házilag
Hozzászólások a(z) Panettone házilag recepthez









