Pappardelle nyúlraguval recept

Pappardelle nyúlraguval
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
2113

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a toszkán étel hagyományosan sovány és ízletes házinyúlhúsból készül, bár használhatunk hozzá vadnyulat is. Pappardellével, vagyis a legszélesebb metélttésztával a legfinomabb. Mellé radicchio salátát adunk vagy vegyes salátalevelekből összeállított salátát, amelybe zöldfűszereket, uborkát, cukkinit és zöldpaprikát is teszünk.

4 személyre

  • 2 db vöröshagyma összevágva
  • 3 gerezd fokhagyma összevágva
  • 2.5 dl vörösbor
  • 2.5 evőkanál evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 kis édesköménygumó vagy 1 zellerszár felkockázva
  • 5 dkg pancetta (olasz császárszalonna kb. 3 szelet), kis darabokra vágva
  • 1 evőkanál borókabogyó összezúzva
  • 1 evőkanál friss rozmaring összevágva vagy 2 kiskanál szárított rozmaring
  • 35 dkg kicsontozott vagy 50 dkg csontos házinyúlhús nagyobb darabokra vágva
  • 4.5 dl csirkealaplé
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 35 dkg pappardella vagy más széles metélt
  • 7.5 dkg frissen reszelt parmezán sajt a tálaláshoz

Elkészítés

Egy vastag fenekű lábasban vagy tűzálló edényben felforrósítunk 2 evőkanálnyi olívaolajat. Beledobjuk a hagymát, az édesköményt vagy a zellerszárat, a fokhagymát és a szalonnát, majd addig pirítjuk, amíg a hagyma megfonnyad, de még nem pirul meg (kb. 8 perc), közben időnként megkeverjük.

Hozzáadjuk a borókabogyót, majd a rozmaringot és a nyúlhúst. Alacsony hőfokon addig sütjük, amíg a hús kissé megpirul, ehhez körülbelül 5 percre van szükség.

Felöntjük a borral és 2,5 dl alaplével, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Fedő alatt viszonylag alacsony hőfokon addig pároljuk, amíg a nyúlhús megpuhul. A kicsontozott húst nagyjából 15-20 percig, a csontos húst pedig kb. 30 percig kell főzni.

Kivesszük a húst a mártásból, és félretesszük hűlni. Amikor már eléggé kihűlt ahhoz, hogy kézbe tudjuk venni, kis darabokra vagy kockákra vágjuk, a bőrt és a csontokat kidobjuk, és a húst újból félrerakjuk.

Amíg a nyúlhús hűl, kissé feljebb kapcsoljuk a hőfokot, és tovább főzzük a mártást, miközben fokozatosan beleöntjük a maradék alaplét is. Kb. 30 percig csendesen főzzük, hogy a mártás annyira besűrűsödjön, hogy megtapadjon a tésztán.

Közben a pappardellét lobogó vízben 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint kifőzzük.

A felkockázott húst visszatesszük a mártásba, és jól átforrósítjuk. Lecsepegtetjük a tésztát, átszedjük egy tálba, és lazán összeforgatjuk a maradék fél evőkanálnyi olívaolajjal. A tetejére kanalazzuk a mártást, majd a parmezán sajttal együtt azonnal tálaljuk.

Tipp:

• A házinyúl helyett használhatunk nagyobb szeletekre vágott, kicsontozott pulykamellet vagy feldarabolt csirkét is. Ha nem kapunk száraz pappardellét, készítsük el házilag, úgy, hogy friss lasagne tésztalapokat 2 cm széles csíkokra vágunk (l. 19. o.), majd kb. 4-5 perc alatt haraphatóra („al dente”) főzzük.

Miért egészséges?

• A házinyúl húsa sok fehérjét és kevés zsírt tartalmaz. Zsírtartalma nagyjából megegyezik a bőr nélküli csirkéével. B-vitaminokban gazdag, és megfelelő mennyiségű vasat is találunk benne. A vörösborban található flavonoid vegyületek védik a szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 670 kcal (2794 kJ), fehérje 40,5 g, zsír 22 g (ebből telített 8 g), szénhidrát 71 g, (ebből cukor 7 g), rost 5 g, B12-vitamin, niacin, kalcium, réz, vas, kálium, szelén, B1-, B2-, B6-vitamin


Pappardelle nyúlraguval recepthez kapcsolódó receptek

Pappardelle nyúlraguval

Pappardelle nyúlraguval

Ez a toszkán étel hagyományosan sovány és ízletes házinyúlhúsból készül, bár használhatunk hozzá vadnyulat is. Pappardellével, vagyis a legszélesebb metélttésztával a legfinomabb. Mellé radicchio salátát adunk vagy vegyes salátalevelekből…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés